PvdA wil grote techbedrijven met een ‘digitaks’ eindelijk belasting laten betalen

Vooral grote bedrijven uit de VS zullen met de speciale belasting te maken krijgen. Beeld AFP

Een Europees voorstel om grote digitale bedrijven als Amazon en Google extra te belasten haalde het niet. Dan moet Nederland het zelf maar doen, vindt de PvdA.

Als het aan de Partij van de Arbeid ligt, komt er een aparte belasting in Nederland voor grote digitale bedrijven als Google, Facebook of Amazon. Nadat eerdere pogingen strandden om een dergelijke belasting in Europees verband in te voeren, moet Nederland het plan zelf doorzetten, aldus Europarlementariër Paul Tang en Tweede Kamerlid Henk Nijboer.

Volgens de politici kunnen grote digitale bedrijven nu makkelijk de belasting in verschillende landen ontwijken, doordat zij vaak niet fysiek aanwezig zijn in de landen. Dan is het lastig te bepalen waar de bedrijven precies winst maken. Als het Amerikaanse Facebook een advertentie verkoopt gericht op Britse gebruikers, is dat dan Britse of Amerikaanse winst? Of valt de winst toe aan de brievenbusmaatschappij in een belastingparadijs dat op papier verantwoordelijk is voor de verkoop?

Dilemma

Internationaal wordt al jaren over dat dilemma gepraat, maar vooralsnog is er nog geen oplossing voor gevonden. De Organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling (Oeso) neemt het voortouw in die onderhandelingen, maar verwacht pas eind 2020 met een volledig voorstel te kunnen komen.

Ook in de Europese Unie is gepoogd een belasting op digitale dienstverleners in te voeren, maar een voorstel van de Europese Commissie kon niet op unanieme instemming van de lidstaten rekenen. Met name Ierland – dat de Europese hoofdkantoren van Facebook en Google huisvest – lag dwars.

Verschillende landen namen daarop het initiatief om alsnog zelf met een ‘digitale belasting’ te komen. Onder andere het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk en België hebben al aangegeven een dergelijke belasting te willen invoeren. De meeste landen geven daarbij overigens aan dat het gaat om een tijdelijke belasting, die eventueel later vervangen kan worden als er wel internationale overeenstemming is over hoe de belasting eruit moet komen te zien.

De bedrijven die het betreft hebben al vaak aangegeven weinig te zien in de versnipperde aanpak die ontstaat als landen elk hun eigen belasting invoeren. Daarmee ontstaat druk om alsnog internationaal tot een akkoord te komen, redeneert ook de PvdA.

Animo

Het kabinet heeft al aangegeven het liefst een internationale aanpak te willen, maar de PvdA zegt niet te willen wachten met het ‘eerlijker belasten van digitale bedrijven’.

Het voorstel van de PvdA lijkt in veel opzichten op het eerder gesneuvelde voorstel van de Europese Commissie. Zo is het gericht op zeer grote bedrijven, die wereldwijd een omzet halen van minimaal 750 miljoen euro per jaar, en minimaal 25 miljoen in Nederland. Zij krijgen dan een heffing van 5 procent op alle omzet die zij maken in Nederland, bijvoorbeeld uit de verkoop van advertenties, of de omzet van streamingdiensten als Spotify en Netflix.

Hoeveel de belasting zou moeten opleveren is niet precies te bepalen, maar de sociaaldemocraten zeggen te rekenen op minimaal 200 miljoen euro per jaar, en mogelijk zelfs 400 miljoen. Of het voorstel op steun kan rekenen in de Tweede Kamer is de vraag. Veel partijen keerden zich tegen het voornemen van de Europese Commissie voor een Europese ‘digitaks’, maar tegelijkertijd is er wel animo voor het aanpakken van belastingontwijking door grote bedrijven.

Verenigde Staten

De Europese ambities om de grote techbedrijven een speciale heffing op te leggen worden vanuit de Verenigde Staten met argusogen bekeken. Het gaat met name om Amerikaanse bedrijven die ermee te maken gaan krijgen.

Onlangs drong de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo er nog bij Frankrijk op aan te stoppen met de plannen voor een digitaks. Eerder liet Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin al weten ‘zeer bezorgd’ te zijn over soortgelijke plannen van het Verenigd Koninkrijk.

Lees ook:

Frankrijk laat de fiscus los op techreuzen

Frankrijk maakt haast met het extra belasten van de Gafa: Google, Amazon, Facebook en Apple. Onder druk van de gele hesjes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden