PvdA wil 'golf van erkenningen Palestina versterken'

Erkenning van Palestina als staat: Frans Timmermans wilde er tijdens zijn ministerschap niet aan. Ook zijn opvolger op Buitenlandse Zaken Bert Koenders heeft afgelopen nacht - het debat over zijn begroting begon heel laat - het onderwerp waarschijnlijk voorzichtig moeten aanpakken. Zijn partijgenoot en Kamerlid Michiel Servaes pleit er nadrukkelijk voor, maar bij coalitiepartner VVD en een Kamermeerderheid is er geen steun voor het plan. Toch denkt Servaes dat zijn voorstel effect kan sorteren.

"Ik wil een discussie op gang brengen. Mijn hoop is gevestigd op het CDA, maar ook op de VVD. Ik wil in ieder geval dat het kabinet alvast het idee loslaat dat erkenning het slot van succesvol onderhandelen tussen Israël en de Palestijnen is, al is mijn partij ook voorstander van directe erkenning van Palestina."

Welke positieve effecten zou erkenning van Palestina hebben?

"Een van de redenen waarom de gesprekken tussen Israël en de Palestijnen al twintig jaar niet lukken is dat het een asymmetrisch conflict is. Israël bezet en bestuurt 80 procent van de Palestijnse gebieden en is economisch en militair de bovenliggende partij. Die verhoudingen belemmeren een dialoog tussen gelijkwaardige partners. Door erkenning kan Palestina in ieder geval diplomatiek en volkenrechtelijk op gelijk niveau komen."

In 2012 onthield dit kabinet zich nog van stemming over het opwaarderen van de status van Palestina bij de Verenigde Naties. Was dat een verkeerd besluit?

"De wens was toen om de EU-lidstaten op één lijn te brengen, maar uiteindelijk stemde ongeveer de helft toch voor. Had ik dat geweten, dan had van mij Nederland ook voor mogen stemmen. Nu zie ik met de Zweedse erkenning van Palestina, en stemmingen in andere Europese landen, een golf op gang komen. Ik wil die versterken."

Er is nu een technocratische Palestijnse eenheidsregering, maar wat als die valt en Hamas in het bestuur komt?

"Internationaalrechtelijk erken je een staat, ongeacht wie de leider is. Nederland erkent ook Syrië, maar betwist de legitimiteit van president Assad. Erkenning is juist belangrijk om gematigde Palestijnse krachten, zoals president Abbas, te steunen. Het toont aan dat de vreedzame weg loont."

Zijn ook sancties tegen Israël een optie?

"Dat moet echt in Europees verband. Het is belangrijk dat EU-buitenlandchef Federica Mogherini de ruimte krijgt om een strategie met concrete maatregelen te ontwikkelen. Onderdeel daarvan zou de mogelijkheid moeten zijn om handelsvoordelen uit het associatieakkoord tussen Israël en de EU stop te zetten. Hetzelfde geldt voor maatregelen als de Palestijnse regering zich niet aan afspraken houdt."

PvdA-Kamerlid Michiel Servaes pleit voor erkenning van Palestina, maar er is geen Kamermeerderheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden