PvdA wil extra maatregelen voor zorgleerlingen

De PvdA wil dat staatssecretaris Sander Dekker maatregelen neemt om de invoering van passend onderwijs te verbeteren. Gisteren bleek dat ouders van zorgleerlingen ondanks eerdere ontkenningen van Dekker nog steeds met hun kinderen moeten leuren langs scholen, in de hoop ergens een plekje te krijgen.

PvdA-Kamerlid Loes Ypma vroeg een debat aan over de problemen. "Zo is passend onderwijs niet bedoeld", zei Ypma. "De bedoeling is dat scholen samen met die ouders gaan zorgen voor de beste plek, zodat ieder kind kansen krijgt."

De Partij van de Arbeid wil dat scholen nu al werk maken van de invoering van passend onderwijs en niet wachten totdat het in september 2014 wettelijk verplicht wordt. "Ze mogen leerlingen niet dwingen om naar het speciaal onderwijs te gaan." Ypma wil dat staatssecretaris Dekker voorkomt dat kinderen die zich nu aanmelden, worden doorverwezen. "We willen dat scholen worden gewezen op hun verantwoordelijkheden en dat ze maatregelen nemen naar aanleiding van deze signalen."

SP, CDA en PVV zeggen de zorgen van de PvdA te delen. Michel Rog (CDA): "Vandaag werd bekend dat hetgeen waarvoor wij gewaarschuwd hebben, inderdaad gebeurt." Het CDA wees in december al op het risico dat scholen voor voortgezet onderwijs ouders tijdens de Open Dagen niet goed zouden kunnen voorlichten over het zorg-aanbod op hun school. Ze zijn daar nog te weinig van op de hoogte en lijken kinderen met een zorgbehoefte liever over te laten aan het speciaal onderwijs. Nu kan dat nog, in september niet meer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden