PvdA wil extern onderzoek naar Levenseindekliniek

null Beeld anp
Beeld anp

De PvdA wil een onafhankelijk onderzoek naar het functioneren van de Levenseindekliniek. "Ik vind dat de kliniek een goede functie kan vervullen omdat mensen die euthanasie willen soms nergens anders terecht kunnen. Maar dan moet duidelijk zijn dat de procedures goed zijn en dat er zorgvuldig wordt gewerkt", zegt Kamerlid Khadija Arib.

De Levenseindekliniek wordt momenteel al doorgelicht door de Vrije Universiteit in Amsterdam, maar dat vindt de PvdA niet genoeg. Aanleiding voor het verzoek van de partij is de berichtgeving gisteren in deze krant dat de Levenseindekliniek voor de tweede keer in vier maanden is berispt omdat euthanasie niet zorgvuldig is toegepast. De laatste keer had de arts die de euthanasie uitvoerde onvoldoende vastgesteld dat sprake was van ondraaglijk lijden, luidt samengevat het verwijt.

De toetsingscommissie tilt niet aan het feit dat de het schriftelijke verzoek om euthanasie (de wilsverklaring) al twintig jaar oud was en de vrouw wilsonbekwaam zou zijn. De vrouw gaf aan dat zij niet in een verpleeghuis wilde wonen. Een onafhankelijke scen-arts had overigens wel ondraaglijk lijden gesignaleerd.

'Wet functioneert goed'
Arib vindt het 'zorgelijk' dat de Levenseindekliniek weer in de fout is gegaan. De toetsingscommissie hecht in dit geval zeer aan het criterium 'ondraaglijk lijden' en minder aan de schriftelijke wilsverklaring. Het is volgens Arib nog te vroeg om te beoordelen of die interpretatie terecht is. Minister Schippers (volksgezondheid) heeft een werkgroep ingesteld die de criteria en de waarde van de wilsverklaring onderzoekt. Het PvdA-Kamerlid wil de resultaten daarvan afwachten om te beoordelen of er iets aan de regels moet worden veranderd.

Op voorhand zegt Arib over de Euthanasiewet: "Die is de laatste jaren een paar keer bekeken en de conclusie luidde dat hij goed functioneert. Ooit heeft toenmalig minister Els Borst de wet bijna persoonlijk vormgegeven en de regels zitten heel zorgvuldig in elkaar. Tenzij zich grote problemen voordoen is er geen aanleiding iets te veranderen."

Ook van VVD-Kamerlid Ockje Tellegen hoeft er niet gesleuteld te worden aan de wet. "Beiden componenten zijn van belang bij een euthanasievraag: zowel de wilsbeschikking als de vaststelling van ondraaglijk lijden." Zij vindt ondraaglijk lijden breed geformuleerd in de wet, waardoor artsen en de toetsingscommissie er goed mee uit de voeten kunnen. Een onafhankelijk onderzoek naar het functioneren van de Levenseindekliniek acht de VVD voorbarig: het Openbaar Ministerie onderzoekt de procedures: "Laat het OM eerst zijn werk doen", zegt Tellegen.

Dementie
De Kamer debatteert over twee weken over euthanasie. Dan komt ook het lopende onderzoek van een werkgroep naar de wilsverklaring aan de orde. De werkgroep is ingesteld naar aanleiding van dilemma's rond euthanasie bij dementie. Aan de orde is onder meer hoe belangrijk het is dat een arts recent met een patiënt heeft gesproken en of de schriftelijke wilsverklaring weloverwogen is herhaald. Heeft de patiënt bijvoorbeeld zelf concreet onder woorden gebracht wat ondraaglijk lijden is? Onderzoekers zetten momenteel nog een aantal knelpunten op een rij die zich voordoen bij euthanasieverzoeken van onder meer demente en psychiatrische patiënten. Het verslag wordt nog voor het begin van de herfst afgerond.

Vandaag meer in Trouw over het 'onzorgvuldige' handelen van de Levenseindekliniek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden