PvdA wil eind maken aan intensieve veehouderij

©ANP

De eisen aan veehouders voor dierenwelzijn, volksgezondheid, milieu en grondgebondenheid moeten per direct omhoog, meent de PvdA. Via een driesterrensysteem moet dat voor iedereen zichtbaar worden, en ook worden doorberekend in de prijs.

Dat gaat PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken deze week tijdens het begrotingsdebat met staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) voorstellen. "Het moet radicaal anders", aldus Van Dekken. De PvdA wil de boer gaan dwingen een steeds grotere hoeveelheid land beschikbaar te hebben voor zijn vee, waardoor het aantal dieren in Nederland zal afnemen. Ook hoopt de PvdA dat slagers en supermarkten meewerken, door duurzaam vlees goedkoper te maken en de kiloknallers af te schaffen.

"De knop moet om", valt PvdA-collega Lutz Jacobi hem bij. De twee pleiten voor een omslag naar een duurzame veehouderij 'die in omvang en inrichting past bij ons volle land; waarbij de koe weer in de wei staat'. Deze voorstellen zullen een einde betekenen aan de huidige intensieve veehouderij, verduidelijkt Van Dekken.

Met een driesterrensysteem waarvan de eisen steeds duurzamer worden moet innovatie worden uitgelokt. Aangezien er voor dierenwelzijn al zo'n systeem bestaat - het Beter Leven-keurmerk - wil de PvdA dat de voorwaarden van een ster van dit keurmerk een minimale vereiste zijn bij de nieuwbouw van stallen vanaf 1 januari 2012.

Vanaf 2015 moet aan de standaarden van minimaal twee sterren worden voldaan. Het vlees, eieren of melk van bedrijven die meer sterren hebben, moet goedkoper zijn dan dat van de boer die geen of een ster heeft, volgens het principe van 'de vervuiler betaalt'.

Belangrijkste reden voor deze omslag in de veehouderij is niet eens zozeer het dierenwelzijn, maar meer het mestprobleem, de ruimtelijke ordening, gezondheidsproblemen bij mensen, en de slechte economische positie van de boer.

Jacobi is bezig met een 'Sicco Mansholt-achtig document' waarin wordt beschreven hoe de kringloop in de veehouderij gesloten kan worden. "De dieren leven nu niet meer van het land maar van geïmporteerd voedsel, dat moet anders." Begin volgend jaar presenteert Jacobi deze visie.

Staatssecretaris Bleker vreest dat een opgelegde duurzame vleesproductie de export te veel in de weg zal staan. Driekwart van ons vlees gaat naar het buitenland. Van Dekken: "We willen in Nederland beginnen met een hoogwaardig product. Daar is meer markt voor dan gedacht."

Jacobi: "Het moet uiteindelijk ook in Europees verband. Dat kan, want iedereen wil een duurzame landbouw."

De twee Kamerleden zijn met de meeste PvdA-statenfracties hierover in gesprek geweest. Verreweg de meeste van hen steunen de stevige koers. Al blijven er ook PvdA'ers, zoals de gedeputeerde in Noord-Holland, die de bouw van een megastal toestaan. Jacobi en Van Dekken bezweren echter zich sterk te maken voor een innovatieve, duurzame veehouderij. "Het is nu of nooit."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden