PvdA wil een Europees minimumtarief voor zzp’ers

Agnes Jongerius, PvdA, neemt in Nieuwspoort deel aan een verkiezingsdebat in aanloop naar de Europese verkiezingen. Beeld ANP

Een einde aan nul-urencontracten en een minimumtarief voor zzp’ers. In heel Europa. De PvdA trapt vandaag een campagne hiervoor af.

Europarlementariër Agnes Jongerius van de PvdA wil een minimumtarief voor zelfstandige ondernemers die nauwelijks kunnen rondkomen. Die zzp’ers moeten ook de mogelijkheid hebben samen op te trekken als ze zo’n bodemtarief willen bewerkstelligen, aldus de politicus. Daarmee schaart Jongerius zich achter minister Wouter Koolmees van sociale zaken, vakbonden die er al jaren om roepen en inmiddels ook mededingingswaakhond Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Richtlijn

Jongerius lanceert haar plan op de Dag van de Arbeid, samen met de website ‘Nederland Flexland’. Het is het beginpunt van een campagne die ervoor moet zorgen dat de nieuwe Europese Commissie met een richtlijn komt voor goede arbeidsvoorwaarden. Eentje die een einde maakt aan de nul-urencontracten en zorgt voor minimumtarieven voor zzp’ers.

Een noodzakelijke wijziging, zegt de voormalig FNV-voorzitter. Want niet alleen zag ze het aantal zzp’ers in eigen land de afgelopen vijftien jaar flink toenemen. Met de komst van bedrijven als Uber en maaltijddienst Deliveroo (die veelal met zelfstandigen werken) rukken de eenmanszaken ook voorbij de landsgrenzen op. “In heel Europa zien landen dat de zzp-discussie gaat knagen aan het bestaande arbeidsrecht.” 

Mazen in de wet

Deze zogeheten platformbedrijven, zegt Jongerius, gaan op zoek naar mazen in de wetten van diverse landen om zich maar te kunnen onttrekken aan werkgeversplichten en zo veel mogelijk met zelfstandigen te kunnen werken. “We moeten af van het idee dat flexibel werk alleen maar modern is en dat iedereen er trek in heeft. Het is code rood op de arbeidsmarkt.”

Code rood of niet. Echt vlotten wil het maar niet met het minimumtarief voor zzp’ers. Al sinds zijn aantreden in 2017 maakt minister Koolmees er werk van. Maar tot nog toe kon hij niet meer melden dan: “We zijn in gesprek met Europa.” In een van zijn laatste brieven over een minimumtarief voor zzp’ers liet Koolmees zelfs doorschemeren dat de Europese Unie dwarsligt vanwege de Europese mededingingswet. 

Europese regelgeving

Ook juristen vragen het zich af: Kan een minimumtarief voor zelfstandige ondernemers wel met de huidige Europese richtlijnen? Jongerius: “Dat het van Europa niet mag, is een argument dat vaak wordt gebruikt als het uitkomt.” Ook de ACM bood de afgelopen jaren minder ruimte dan mogelijk was, veronderstelt de politicus. “De ACM legt de Europese regelgeving vaak wat strikter uit dan nodig.” 

Die wet weerhoudt bijvoorbeeld grote bierfabrikanten ervan met elkaar prijsafspraken te maken die resulteren in een prijziger biertje. Maar, zegt Jongerius, daar kun je de tariefafspraken voor zzp’ers niet mee vergelijken. “Die zullen de concurrentie niet verstoren. Daar zijn deze ondernemers te klein voor.”

Een wijziging in de wettekst moet alle misverstanden en oponthoud de wereld uit helpen, verwacht Jongerius. Vermeld expliciet in de nieuwe wettekst dat zzp’ers wel minimumtarieven mogen afspreken, stelt ze voor. Ook moeten ze samen kunnen optrekken om een bodemtarief met elkaar af te kunnen spreken. Iets waar ze zich de komende jaren hard voor gaat maken.

Nul-urencontract

Maar daar stoppen haar inspanningen niet. Jongerius pleit ook voor het opdoeken van het nul-urencontract, de arbeidsovereenkomsten voor oproepkrachten. Ze wil ook dat zelfstandigen die werken voor platformbedrijven als Uber in dienst worden genomen, tenzij de bedrijven kunnen aantonen dat hun zzp’ers met recht ondernemers genoemd kunnen worden. Ook moet het zogeheten premieshoppen stoppen: daarbij betalen werkgevers de voor hen gunstigste sociale zekerheidspremies uit aan buitenlandse arbeidskrachten.

Een ambitieus plan, geeft Jongerius toe. Gaat het haar lukken alle lidstaten achter zich te krijgen? “Toen ik vijf jaar geleden begon en de detacheringsrichtlijn wilde aanpassen kreeg ik te horen: gaat nooit lukken. Je krijgt lang niet iedereen zo ver. Moet je mij net hebben. Bij de woorden ‘gaat je niet lukken’ zet ik mijn handen in mijn zij en geef ik extra gas.”

Lees ook: 

ACM staat open voor een onderzoek naar minimumtarieven voor kwetsbare zzp’ers.

Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) is bereid onderzoek te doen naar minimumtarieven voor zzp’ers aan de onderkant van de arbeidsmarkt.

CNV wil tariefafspraken voor zzp’ers in cao

Een cao waarin ook afspraken over zzp’ers zijn opgenomen; de rasechte zelfstandige krijgt er koude rillingen van. Maar volgens CNV-voorzitter Maurice Limmen is het inmiddels noodzakelijk geworden. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden