PvdA wil dat pensioenfondsen stoppen met fossiele brandstof

Zes op de tien Nederlanders die pensioenpremie betalen of pensioen krijgen, vinden dat hun fonds zich moet terugtrekken uit fossiele bedrijven, blijkt uit opinie-onderzoek van deze krant. Kamerlid Vos wil de fondsen desnoods dwingen.

Van de PvdA moeten pensioenfondsen wel een 'heel goed verhaal hebben' bij hun beleggingen in fossiele brandstoffen, anders moet de overheid hen verplichten zich terug te trekken uit deze vervuilende sector. Met deze boodschap zette PvdA-Kamerlid Jan Vos gisteren het duurzame beleggingsbeleid van pensioenfondsen op de politieke agenda.

Eerder deze week onderzocht Trouw het draagvlak voor groene pensioenen. Vos wil dat pensioenfondsen in gesprek gaan met de staatssecretarissen Klijnsma van sociale zaken en Mansveld van milieu. Ook wil het PvdA-Kamerlid een hoorzitting over de fondsen organiseren. De pensioenfondsen zien niets in een gedwongen terugtrekking uit de fossiele energiesector. Zo zegt ABP dat olie en gas nog decennialang een belangrijke rol zullen spelen.

Vos krijgt wel de steun van veel Nederlanders. In het onderzoek van Trouw gaf 17 procent aan dat zij 'zeker bereid' zijn een iets hogere premie te betalen om lagere opbrengsten uit duurzame energie te compenseren. Bijna 50 procent was 'misschien bereid'.

Voor Vos zelf gaan goede rendementen van pensioenfondsen boven duurzaamheid.

Vos: "Ik doe het niet zozeer uit idealistische motieven. Beleggen in fossiele energie levert enorme risico's op en dat kan voor de Nederlandse pensioendeelnemers negatief uitpakken. Dat is mijn eerste zorg. Maar dat wil niet zeggen dat duurzame energie mij geen fluit interesseert. Integendeel. Het is geen geheim dat de PvdA graag een duurzaam energiebeleid wil."

U wilt pensioenfondsen verplichten zich terug te trekken uit fossiele brandstoffen. Gaat de politiek straks over hun beleggingsbeleid?

Vos: "Jammer dat het debat zich direct op die vraag richt. Het gaat erom dat pensioenfondsen een verantwoord beleggingsbeleid hebben. Ook de Britse centrale bank, de voormalig Amerikaanse minister van financiën Henry Paulson en veel andere analisten uit onverdachte hoek waarschuwen voor de risico's van beleggen in fossiele energie. Ik wil van pensioenfondsen horen waarom zij de waarschuwing van deze partijen in de wind slaan. Als pensioenfondsen geen adequaat antwoord hebben, moeten wij overwegen in te grijpen. Dan moeten die beleggingen worden afgebouwd. In het uiterste geval kunnen we overgaan tot wetgeving, waarmee ik niet wil zeggen dat we daarop uit zijn."

Pensioenfondsen zeggen: Als wij ons terugtrekken uit de fossiele energiesector, hebben we geen invloed meer. Dan kunnen we geen druk uitoefenen op Shell als zij in het poolgebied willen boren.

"Invloed hebben ze wel, maar die is marginaal. Mark Moody-Stuart zei gisteren nog in de Britse krant The Guardian dat de fossiele energiebedrijven al vijftien jaar lang praten over duurzamer produceren en terugtrekken uit fossiele energie. Zijn conclusie: er is tot nu toe niets gedaan. Deze mijnheer is wel de oud-voorzitter van Shell. Hij zegt hetzelfde als de PvdA. We staan dus zeker niet alleen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden