PvdA wil bijscholingsplicht voor vmbo-docenten

De PvdA wil een bijscholingsplicht voor docenten op het vmbo. Dat staat in het boekje ‘vmbo: ruim baan voor talent’ dat Kamerlid Staf Depla vandaag heeft gepresenteerd.

Van onze redactie politiek

Bij- en nascholing van docenten is al langer een item, zij het niet zo urgent als Depla graag zou zien. „Het mag niet langer vrijblijvend zijn”, zegt de PvdA’er beslist. In het Actieplan Leerkracht, dat het vak van leerkracht aantrekkelijker moet maken, was er ook al aandacht voor leraren die zich willen laten bijscholen. Zij kunnen een beurs aanvragen voor de kosten van de opleiding en de vervangingskosten voor de school. Maar waar het actieplan de verantwoordelijkheid voor dergelijke activiteiten bij de school neerlegt, gaat de PvdA een stapje verder. Docenten moeten inderdaad genoeg tijd krijgen om hun vak bij te houden, maar een docent die zijn vak niet bijhoudt, moet daar ook op worden aangesproken.

„Er zijn een heleboel scholen waar het goed gaat, maar we zijn ook op scholen geweest waar collega’s en schoolleiders zelf zeggen: ‘wij zijn een zwakke school en dat is ook niet voor niks’”, illustreert Depla. „Daarom zeggen wij: het is een recht van docenten, maar ook een plicht.” Docenten aan de basisberoepsgerichte en kaderberoepsgerichte leerweg moeten bovendien verplicht contact houden met het bedrijfsleven, zodat ze voldoende op de hoogte te blijven van wat er zich daar afspeelt.

Wat Depla betreft gaat deze moeite ook lonen, daar hij pleit voor topsalarissen voor topdocenten. Volgens het Kamerlid krijgen docenten op vmbo-scholen vaak een lager salaris dan docenten in de bovenbouw van het vwo. En dat terwijl het meest gevraagd wordt van docenten die les geven op de laagste niveaus op vmbo-scholen in de grote steden.

De voorstellen komen voort uit een reeks werkbezoeken die de PvdA-Kamerleden en -bewindslieden de afgelopen maanden aflegden aan vmbo-scholen door het hele land. Naast de bijscholingsplicht, pleit de fractie voor het verbeteren van lerarenopleidingen. Ook moet er veel meer aandacht komen voor specifieke kennis en vaardigheden die nodig zijn voor het werken op het vmbo. Studenten die daar interesse in hebben, moeten de mogelijkheid krijgen zich te specialiseren in het vmbo-onderwijs.

Verder pleit Depla voor leerlingenraden, zodat leerlingen actiever betrokken worden. Volgens de PvdA hebben juist zij vaak sterke ideeën over wat er beter kan op school; bovendien zijn betrokken leerlingen goed voor de sfeer op school.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden