PvdA wil best elders geld weghalen voor onderwijs

Kamerlid Mohammed Mohandis van de PvdA. Beeld ANP

De PvdA staat ervoor open om volgend jaar geld weg te halen bij andere ministeries om zo te kunnen investeren in onderwijs. Dat zei Tweede Kamerlid Mohammed Mohandis woensdag tijdens het debat over het sociaal leenstelsel.

Mohandis reageerde op zorgen van Jesse Klaver van GroenLinks. Die vroeg zich af hoe het kabinet kan garanderen dat de opbrengsten van het leenstelsel worden geïnvesteerd in onderwijs, omdat het geld pas ná deze kabinetsperiode vrijkomt. Mohandis stelde daarop open te staan voor het naar voren halen van investeringen.

Binnen de begroting voor 2014 kan naar mogelijkheden voor investeringen worden gezocht. Ook via moties of amendementen kunnen investeringen worden vastgelegd, stelde de PvdA'er. 'Als u goede voorstellen hebt, dan hoor ik dat graag', zei Mohandis. 'We zoeken naar mogelijkheden om dit zo goed mogelijk vast te leggen.'

De VVD toonde zich terughoudender. Op de vraag van D66-Kamerlid Paul van Meenen of er volgend jaar extra investeringen gedaan kunnen worden in het onderwijs, stelde Pieter Duisenberg van de VVD dat de kaders van het regeerakkoord zijn vastgesteld. Bovendien wordt ook nu al veel gedaan om studeren aantrekkelijker te maken, stelde de VVD'er.

Van Meenen noemde die initiatieven sigaren uit eigen doos. Dat vindt hij ook van het sociaal leenstelsel, omdat de rekening daarvan volledig bij studenten wordt neergelegd. Klaver van GroenLinks vroeg Duisenberg nogmaals zich in te zetten voor extra geld. 'Met heel mijn hart denk ik mee om meer geld naar onderwijs te brengen, maar je hebt wel te maken met bepaalde kaders', zei de VVD'er daarop.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden