PvdA wil AOW-leeftijd nu toch iets sneller verhogen

Sociaal-democraten: Opbrengst moet economische groei en werkgelegenheid stimuleren

De PvdA gaat de AOW-leeftijd sneller verhogen dan eerder de bedoeling was van die partij. In 2017 willen de sociaal-democraten die leeftijd met een halfjaar verhogen, in 2020 nog eens met een halfjaar en in 2025 gaat de AOW-leeftijd naar 67 jaar. De voorjaarscoalitie van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie wil volgend jaar al beginnen met het verhogen van de AOW-leeftijd, zodat die in 2017 uitkomt op 65 jaar plus zeven maanden.

Het gewijzigde AOW-plan van de PvdA staat in het verkiezingsprogramma dat lijsttrekker Diederik Samsom gisteren heeft gepresenteerd. 'Nederland sterker & socialer' heet het, de vergrotende trap van 'Sterk en Sociaal', ooit de campagneleus van de vroegere partijleider Wouter Bos.

In het vorige verkiezingsprogramma stond nog dat de AOW-leeftijd in 2020 met een jaar omhoog zou gaan. Zo stond het ook in het akkoord dat de regering had gesloten met de sociale partners en dat in de Kamer door de PvdA is gesteund dankzij een speciale regeling voor mensen met lage inkomens en zware beroepen. Zij werden financieel in staat gesteld toch nog op hun 65ste te stopen met werken.

De voorjaarscoalitie heeft dat akkoord echter van tafel geveegd, inclusief die speciale regeling. "Wij gaan die weer invoeren", aldus Samsom. Dat de PvdA nu alsnog kiest voor een verhoging in 2017 heeft als reden dat de mensen zo de gelegenheid krijgen zich er op voor te bereiden. Bovendien kan de PvdA het geld dat een snellere verhoging (ten opzichte van haar eerdere inzet) oplevert, goed gebruiken voor plannen om de economie en de werkgelegenheid te stimuleren.

"Groei en banen, dat is het PvdA-antwoord op de crisis", aldus Sam-som die zijn pijlen direct richtte op premier Rutte. Die voert steeds het buitenland aan als oorzaak van de slechte economische prestaties van Nederland, maar het is volgens Samsom toch echt het binnenlandse beleid van deze regering waardoor Nederland van een 'topper'een 'tobber'is geworden.

De PvdA legt het accent op groei, ook in Europees verband. De partij hoopt met fiscale maatregelen (200 miljoen) bedrijfsinvesteringen aan te jagen. Het innovatiefonds voor het midden- en kleinbedrijf verdriedubbelt naar 375 miljoen. Een extra investeringsruimte van 500 miljoen moet er komen met hulp van de pensioenfondsen.

Bij de PvdA gaat de BTW-verhoging van de voorjaarscoalitie, de forenzenbelasting en de verhoging van het eigen risico in de zorg niet door. Dat komt de koopkracht ten goede. Al met al haalt de PvdA zo niet een begrotingstekort van drie procent in 2013. De partij mikt op begrotingsevenwicht in 2017.

Uit het programma
Ontslag: rechterlijke toets blijft evenals ontslagvergoeding. Die wordt gemaximeerd en moet grotendeels worden gebruikt voor een werk-naar-werk-budget.

Flexwerk: werkgevers moeten ook flexwerkers een halfjaar loon doorbetalen bij werkloosheid. Payrolling mag niet meer.

Ziekte: verplichte loondoorbetaling door werkgevers van twee naar een jaar, zodat ze makkelijker mensen in vaste dienst aannemen.

Onderwijs: 1040-urennorm verdwijnt; geen collegegeld voor technische studies.

Kinderen: de bijslag en de opvangtoeslag inkomensafhankelijk

Wonen: voor starters geen overdrachtsbelasting, voor andere kopers deze belasting van 6 naar 2 procent; speciale startersleningen om 25.000 starters aan een huis te helpen, in 30 jaar afbouw hypotheekrente-aftrek tot tarief van dertig procent voor een schuld van maximaal gemiddelde woningprijs

Zorg: afbouw marktwerking, premies/eigen risico inkomensafhankelijk; specialisten in loondienst

Duurzaamheid: in 2050 energieproductie volledig duurzaam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden