PvdA-wethouder Asscher steunt akkoord wél

PvdA-wethouder Lodewijk Asscher Beeld ANP
PvdA-wethouder Lodewijk AsscherBeeld ANP

Wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) van Amsterdam steunt het bezuinigingsakkoord dat gisteren in de Tweede Kamer werd gesloten wel, in tegenstelling tot partijleider Diederik Samsom en de Tweede Kamerfractie van de partij.

In een interview met Het Parool vandaag zegt Asscher dat er in het akkoord 'belangrijke punten staan', die 'heel positief' zijn voor Amsterdam.

Asscher zegt dat hij de de grootste bezwaren had tegen de plannen die nu van tafel zijn: namelijk zoals ze in het Catshuis werden besproken door VVD, CDA en PVV, waaronder het korten van gezinnen met meer dan één uitkering, en de bezuinigingen in het passend onderwijs en op het persoonsgebonden budget.

Verder zegt de wethouder -en lange tijd gedoodverfde lijsttrekker namens de PvdA- dat hij 'heel moeilijk een oordeel kan vellen over hoe het politiek is gegaan, en waarom de PvdA dit niet steunt'. 'Als Amsterdamse wethouder stel ik vast dat een aantal van mijn zorgen voor kwetsbare groepen geheel of gedeeltelijk is weggenomen. Een hele opluchting.'

Rehwinkel
PvdA'er Peter Rehwinkel (burgemeester van Groningen) betreurt het dat zijn partij niet mee heeft gedaan aan de totstandkoming van het akkoord. Op de website van lokale omroep Oog zegt hij dat de PvdA als bestuurspartij verantwoordelijkheid had moeten nemen. Hij vreest dat hierdoor de PvdA uit een toekomstige regering blijft.

Rehwinkel zegt in het interview ook dat GroenLinks en D66 veel hebben bereikt en dat de echte pijnpunten uit het eerdere bezuinigingsplan zijn gehaald.

Gisteren sloten GroenLinks, ChristenUnie, D66, VVD en CDA een akkoord om ervoor te zorgen dat het begrotingstekort in 2013 niet verder oploopt dan de in Europa afgesproken 3 procent. De PvdA zat niet bij de onderhandelingen die uiteindelijk leidden tot het akkoord. Partijleider Samsom was kritisch op de gemaakte afspraken in het debat over het pakket maatregelen, de PvdA in de Tweede Kamer steunt het pakket niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden