PvdA-werkgroep: Illegalenwet moet menselijker

Kamerlid Martijn van Dam, PvdA-leider Diederik Samsom, voorzitter Hans Spekman en minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken tijdens de stemming voor een motie van de vroegere Iraanse vluchteling Sander Terphuis op het partijcongres van de PvdA. (april 2013) Beeld ANP

De PvdA moet het wetsvoorstel aanpassen dat illegaal verblijf in Nederland strafbaar stelt. Dat vindt partijvoorzitter Hans Spekman, die gisteren een adviesrapport aan de PvdA-fractie presenteerde over de humanitaire gevolgen van deze omstreden maatregel uit het regeerakkoord. Volgens Spekman is de wet zoals die nu op tafel ligt niet humaan genoeg en zijn basisrechten voor illegalen zoals onderwijs en medische zorg in gevaar.

De partijvoorzitter en oud-woordvoerder asielzaken in de Tweede Kamer vreest dat ouders zonder papieren hun kinderen thuis zullen houden en ook zelf niet meer naar buiten durven, zodra hen een boete boven het hoofd komt te hangen. "Wie bang is om als illegaal opgepakt te worden, durft dadelijk niet meer naar school of niet meer naar een ziekenhuis", staat in het rapport van de PvdA-werkgroep die Spekman leidde. "Dat mag nooit gebeuren."

Daarnaast druist het huidige voorstel volgens Spekman in tegen een andere afspraak tussen VVD en PvdA, namelijk het bestrijden van mensenhandel en uitbuiting. Door slachtoffers van mensenhandel een boete in het vooruitzicht te stellen, zullen zij minder geneigd zijn hulp te vragen en aangifte te doen. Daardoor dreigen zij dieper de illegaliteit in te vluchten en nog kwetsbaarder te worden voor mensenhandelaren, malafide werkgevers en herhaald slachtofferschap.

De werkgroep wil dat de PvdA wijzigingen en garanties afdwingt bij het kabinet: illegale kinderen moeten ook onder de nieuwe regels tot hun achttiende naar school kunnen en studenten boven die leeftijd moeten hun studie af mogen maken en stage kunnen lopen. Verder mag de politie scholen en zorginstanties niet gebruiken als opsporingslocatie; het moeten 'vrijhavens' zijn. En extra kwetsbare groepen zoals slachtoffers van mensenhandel moeten ontzien worden van de boete.

"Ik vind dat de fractie dit advies zwaar moet wegen", zegt Spekman. De werkgroep werd dit voorjaar ingesteld nadat binnen de partij een fel debat oplaaide over het strafbaar stellen van illegaal verblijf. Een meerderheid van de leden sprak zich uit tegen die afspraak met de VVD. Het rapport is mede gebaseerd op discussies met leden en een uitwerking van aangenomen moties en toezeggingen. "Dit advies is niet verplichtend voor de fractie, maar ook niet vrijblijvend."

PvdA-Kamerlid Marit Maij spreekt over een 'mooi advies' en ziet het als 'steun in de rug'. Het moet zo blijven dat kinderen tot achttien jaar onderwijs kunnen volgen en dat medisch noodzakelijke zorg voor iedereen zonder papieren toegankelijk is. "Die waarborgen moeten in de wet worden ingebouwd."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden