PvdA vraagt uitstel verkiezingen wegens kou

(ANP)

PvdA-Kamerleden Pierre Heijnen en Paul Kalma hebben staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ank Bijleveld (CDA) gevraagd om te kijken naar mogelijkheden om de verkiezingen te verzetten.

Vanwege het koude winterweer moet worden overwogen de gemeenteraadsverkiezingen in de toekomst te verplaatsen naar een later tijdstip.

De twee PvdA'ers willen van de bewindsvrouw weten 'of ze ook zo te doen heeft met al die vrijwilligers van uiteenlopende politieke partijen die deze weken campagne voeren voor de gemeenteraadsverkiezingen.' Ook vragen ze de staatssecretaris of ze het ook zo koud heeft bij het uitdelen van flyers. De gemeenteraadsverkiezingen staan gepland voor 3 maart.

Heijnen en Kalma willen dat de staatssecretaris onderzoekt of het mogelijk is om de verkiezingen in de toekomst naar een warmere periode te verplaatsen. De twee vermoeden dat er een verband is tussen het opkomstpercentage en het moment van de verkiezingen. De sociaal-democraten benadrukken dat het hen om de toekomst gaat en dat ze niet willen dat deze verkiezingen worden uitgesteld.

Andere partijen reageren smalend en grappend op het PvdA-pleidooi. „Nu wil ik me niet bemoeien met de PvdA-planning", twittert GroenLinks-leider Femke Halsema. „Maar qua weersomstandigheden vind ik september a.s. ideaal voor landelijke verkiezingen

„Ik begrijp het wel. Actief zijn op straat vraagt flinke training. Als je het niet gewend bent dan is het wel even schrikken als je plotseling de kou in moet”, stelt SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak. Zijn partij kondigde aan vijfhonderd campagnemutsen voor de PvdA te bewaren. „Vrienden op links moeten we niet in de kou laten staan, het is al kil genoeg hier in Den Haag. Wouter Bos kan bij mij een doos mutsen komen halen, dan gaan we gezamenlijk de strijd aan.”

CDA-campagneleider Michael Sijbom adviseert de PvdA-politici juist campagne te voeren om het warm te krijgen. „Kom op, rode muts op en langs die deuren. Ik heb driehonderd groene CDA-sjaals in de aanbieding. En blikken CDA-erwtensoep. Gratis af te halen.”

De jongerenorganisatie van de PvdA, de Jonge Socialisten (JS), reageerde verbijsterd. Voorzitter Mohammed Mohandis: „Of het nou 10 graden boven of onder 0 is, onze JS'ers en vele andere campagnevrijwilligers zijn niet zulke koukleumen als Heijnen en Kalma. We zullen ons dan ook niet laten demotiveren door deze domme uitspraken”. Hij stelde voor de twee PvdA'ers te laten overwinteren in Benidorm en zei de ticket al klaar te hebben liggen. „De terugreis is op 4 maart.” Dat is de dag na de verkiezingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden