PvdA vraagt om ferme aanpak van verloederde bedrijfslocaties

den haag – - De verrommeling van het Nederlandse landschap door bedrijventerreinen moet met een aanvalsplan worden aangepakt. Dat vindt de PvdA-fractie in de Tweede Kamer.

Voor een programma om verloederde terreinen op te knappen moet de rijksoverheid, zei Kamerlid Vermeij, voor de komende vier jaar 150 tot 200 miljoen beschikbaar stellen. Eenzelfde bedrag zouden de provincies moeten bijdragen. Gemeenten en bedrijfsleven dienen voor de resterende 200 miljoen zorgen.

Minister Cramer wil vanaf 2009 jaarlijks 1000 tot 1500 hectare aan bedrijventerreinen opnieuw inrichten. Een commissie stelde onlangs vast dat meer dan 30.000 hectare aan terreinen is verouderd, meestal na een gebruik van tien tot vijftien jaar.

Het PvdA-plan wil de terreinen nieuw leven inblazen. Dat moet worden gestimuleerd boven het uit de grond stampen van nieuwe bedrijvenlocaties. Die moeten er pas komen als er geen andere keus in. Vermeij wil dat de regie hierbij bij de provincies komt. Ook VVD-Kamerlid Neppérus wil een grotere rol voor de provincie, maar huivert voor te veel regelzucht.

Nederlanders vinden hun land mooi, maar hoe ver moet je daarin gaan? We moeten oppassen dat we niet alles planologisch op slot doen, zei Kamerlid Van Heugten (CDA). Hij keerde zich ook tegen de vele regels die tussen wet en werkvloer liggen. Ook noemde hij het voorbeeld van een agrarische ondernemer die 68 kilo papier bij een gemeente moest binnenkruien om aan alle voorwaarden te voldoen. De bezem door de onnodige regels, aldus Van Heugten.

CDA-woordvoerder Spies vroeg om een geluidbeleid. Dat zou terug moeten naar de bron. Stillere banden zijn effectiever dan geluidswanden en ze kosten vrijwel niets, aldus .het Kamerlid. Vendrik (GroenLinks) bepleitte de vorming van een fonds om de klimaattop van volgend jaar in Kopenhagen tot een succes te maken.

Dat fonds, waarin Cramer 25 miljoen zou moeten bijdragen, kan de arme landen helpen om aan de doelstellingen te voldoen. CU-Kamerlid Wiegman opperde het idee voor een klimaatnorm die ervoor zorgt dat er een gegarandeerd budget is voor het klimaatbeleid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden