PvdA-voorzitter Hans Spekman stapt op

2017-03-17 22:17:38 AMSTERDAM - Hans Spekman stapt in oktober op als de voorzitter van de Partij voor de Arbeid. ANP EVERT-JAN DANIELS Beeld ANP

De voorzitter van de PvdA, Hans Spekman, stapt op. Hij wil de partij niet belasten met een discussie rond zijn persoon, na de de historische nederlaag die de PvdA bij de verkiezingen woensdag leed: van 38 zetels naar 9 zetels. Het was de vierde verkiezing op rij die de PvdA onder zijn leiding verloor.

“Er zijn voor- en tegenstanders van mij, en dat ondermijnt de eenheid in de partij”, zei Spekman gisteravond laat op het partijbureau in Amsterdam. “Daarom vind ik het cruciaal dat ik opstap.”

Politiek leider Lodewijk Asscher respecteert het besluit van Spekman, die sinds 2012 voorzitter was. “Ik ken niemand die zich zo met hart en ziel inzet voor de partij.”

Bijltjesdag

Van Asscher had Spekman niet weggehoeven. Eerder op de dag waarschuwde hij nog voor bijltjesdag. De ‘shit-uitslag’ moest volgens de lijsttrekker niet worden afgereageerd op personen. Asscher vond het ‘te kort door de bocht te doen alsof het aan een persoon ligt’. Minister Plasterk had ook liever een discussie over inhoud. “Als het zo moeilijk is kun je elkaar beter een beetje vasthouden”, zei Lilianne Ploumen, minister van ontwikkelingssamenwerking, die dankzij voorkeursstemmen toch in de Kamer komt.

In de loop van de dag werd de druk op Spekman steeds groter om te vertrekken. Hij had eerder deze week gezegd dat hij wilde blijven, maar zou gaan als de leden dat zouden willen. Morgen komen de leden en de top bijeen op de politieke ledenraad in Utrecht. Daar zou een motie worden besproken waarin de afdeling Enschede vraagt het vertrouwen in de voorzitter op te zeggen. Ook de leden thuis kunnen stemmen.

De motie werd gisteren op de site met instemming begroet. Leden houden de voorzitter verantwoordelijk voor de lijsttrekkersverkiezing tussen Samsom en Asscher, voor de gevoerde strategie en voor de campagne. Hij heeft daarin ‘verkeerde keuzes’ gemaakt, er is ‘te weinig benadrukt wat er goed is gegaan’.

Facebookfilmpje en oud-Kamerleden

Spekmans recente Facebookfilmpje wordt ‘een blamage’ genoemd. Daarin legt hij uit waar de PvdA voor staat, en waarom mensen op de PvdA moeten stemmen. Hij zegt dan onder andere: “Omdat de bouwvakker boven in de kraan dan niet meer in een flesje hoeft te pissen maar naar beneden kan gaan als hij naar de wc moet.” Waarna hij een bekertje leegdrinkt.

Ook kwam er kritiek van oud-Kamerleden. Jan Vos, die had aangekondigd als Kamerlid te stoppen, oordeelde hard. Hij vindt dat zijn partij de aansluiting mist met de moderne tijd. “Onze partijvoorzitter wilde terug naar de negentiende eeuw”, schreef Vos gisteren in de Volkskrant. Ook politiek leider Lodewijk Asscher ‘gedroeg zich lange tijd als een regent uit de vorige eeuw”.

Die lijsttrekkersverkiezing tussen Diederik Samsom en Lodewijk Asscher was volgens Vos ‘onnodig, verkeerd en dramatisch verlopen.’ Hij miste in de campagne een aansprekende toekomstvisie. De partijcultuur noemt hij ambtelijk, bureaucratisch en bestuurlijk. “De arrogantie van ons leiderschap is daarnaast soms ongekend.” Vos noemde het ‘ondenkbaar’ dat Spekman blijft. Ook Lea Bouwmeester, een ander Kamerlid die geen nieuwe termijn wilde, liet zich kritisch uit over Spekman. Asscher blijft bij hen buiten schot. Ook bij de leden; er zijn geen moties ingediend die zijn vertrek bepleiten. Hij wil zelf ook blijven.

Spekman blijft voorzitter tot het partijcongres van 7 oktober, dan wordt een nieuwe voorzitter gekozen.

Profiel: Sociale rambo van PvdA wist dat hem een pittige klus wachtte

Lees ook: Hierdoor ging het mis bij de PvdA

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden