PvdA: Verzorgingsstaat is niet voorbij, maar juist nodig

Hoeveel er ook wordt gepraat over de participatiesamenleving waarin mensen alles zelf doen, Nederland blijft óók een verzorgingsstaat, waar de overheid mensen helpt bij tegenslag. Met die boodschap probeerde Marleen Barth, voorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer, gisteren de 'onrust' weg te nemen dat mensen door het kabinet van VVD en PvdA voortaan aan hun lot worden overgelaten als ze werkloos worden, of hulpbehoevend.

Van een klassieke verzorgingsstaat verandert Nederland langzaam in een participatiesamenleving, zei koning Willem-Alexander namens de regering op Prinsjesdag in zijn eerste Troonrede. De uitwerking van dat begrip was 'te vluchtig', kritiseerde Barth. "Wij hebben daar met spijt in ons hart misverstanden over zien ontstaan." Van VVD-zijde, ook bij het debat in de Tweede Kamer over de begroting, werd vooral gehamerd op de eigen kracht en mogelijkheden van mensen. PvdA-leider Samsom voelde zich niet geroepen dat beeld bij te stellen; hij zweeg.

PvdA-senaatsleider Barth gaf daarentegen gisteren uitgebreid haar visie, waarin het accent meer ligt op de rol van de overheid dan op die van het individu. "Er kan geen sprake van zijn dat een participatiesamenleving een eind maakt aan de verzorgingsstaat", zei Barth. "Juist de crisis laat zien hoe groot de waarde van de verzorgingsstaat is: bij moeilijke omstandigheden willen we zorgen voor elkaar."

Ze zei ook dat de verzorgingsstaat mensen passief kan maken, ze moet mensen "niet alleen een vis geven, maar ook een hengel". In die zin kunnen verzorgingsstaat en participatiesamenleving volgens de PvdA heel goed samengaan. En de nadruk ligt op werk: "Wie een participatiesamenleving wil realiseren, zal aan drie zaken prioriteit moeten geven: aan werk, werk en werk."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden