PvdA verwerpt motie vrije artsenkeuze, Samsom tevreden over afloop congres

PvdA-leider Diederik Samsom (2eL) en staatssecretaris Martin van Rijn (M) van Volksgezondheid tijdens de stemming over een motie tegen de inperking van de vrije artsenkeuze.Beeld ANP

Het PvdA-congres heeft een motie die altijd, volledige vrije artsenkeuze eiste, verworpen. De motie had - als zij was aangenomen - een groot probleem opgeleverd voor PvdA-leider Diederik Samsom en het kabinet. Het congres maakte het de geplaagde partijleider echter niet moeilijk

Samsom wilde na afloop niet spreken van opluchting over de afloop van het congres. 'Het was een mooi congres en ik ben tevreden met de manier waarop het is verlopen', zei hij. De PvdA-top had het congres vanmorgen geadviseerd de motie af te wijzen. Volgens het partijbestuur vroeg de motie iets wat 'feitelijk onmogelijk is'. In de huidige zorgverzekeringswet is namelijk al opgenomen dat zorgverzekeraars niet-gecontracteerde zorg niet volledig hoeven te vergoeden als de verzekerde een goedkopere, naturapolis heeft, aldus het partijbestuur. 'Zeker 70 procent van de Nederlanders heeft zo'n polis en heeft dus geen volledig vrije artsenkeuze.'

Een wetswijziging van het kabinet zal de huidige praktijk niet ongedaan maken, aldus het partijbestuur. 'De motie vraagt feitelijk van de Kamerfractie om ongeacht de inhoud van het te verwachten wetsvoorstel altijd tegen te stemmen. Een verzoek dat de Kamerfractie onmogelijk kan inwilligen', aldus het partijbestuur.

Het congres steunde wel een motie waarmee de partijtop kon leven die veel minder ver gaat. Hierin wordt gesteld dat een nieuw wetsvoorstel van minister Edith Schippers van Volksgezondheid alleen acceptabel is als elke Nederlander kan kiezen voor een aanbieder van eerstelijnszorg (huisartsen en dergelijke). Ook moet acute en academische zorg zonder enige beperking voor iedereen beschikbaar zijn die het nodig heeft, aldus de motie.

Minister Edith Schippers van VolksgezondheidBeeld anp
Staf Depla en Diederik Samsom op de tweede dag van het congres van de PvdA.Beeld anp

Nederlaag Koole

Oud-partijvoorzitter en PvdA-senator Ruud Koole leed op het congres een gevoelige nederlaag. Hij slaagde er niet in om hoger op de kandidatenlijst te komen voor de Eerste Kamerverkiezingen eind mei. Koole was door zijn partij op een onverkiesbare plaats op de lijst gezet, maar probeerde zondag met hulp van het congres toch op een verkiesbare plek te komen. Hij daagde eerst kandidaat vier uit, maar verloor die strijd tegen de huidige senator Nico Schrijver. Ook de strijd om de plekken vijf en zes verloor Koole.

Hij en zijn aanhangers lieten het daar vervolgens bij. De lijst wordt aangevoerd door de huidige fractievoorzitter Marleen Barth. Op nummer 2 staat Ruud Vreeman, tot voor kort waarnemend burgemeester van Groningen. Vreeman was eerder ook partijvoorzitter. Koole was van begin 2001 tot eind 2005 voorzitter van de PvdA en de afgelopen vier jaar senator voor zijn partij. Hij zou niet op de kandidatenlijst gezet zijn vanwege zijn kritiek op de top van de partij en op partijleider Diederik Samsom in het bijzonder.

Vorig jaar juli zei hij nog dat de PvdA lijdt onder een vertrouwenscrisis met zijn kiezers die niet 'zomaar goed zal komen'. Dat de poging van Koole om hoger op de lijst te komen niet slaagde, is een opsteker voor de partijtop. Er was rekening mee gehouden dat het congres onvrede over partijleider Diederik Samsom zou uiten door een 'proteststem' op Koole.

Oud-partijvoorzitter Koole op het congres.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden