PvdA verliest meeste leden, D66, SGP en 50Plus op winst

De PvdA heeft afgelopen jaar van alle politieke partijen het grootste aantal leden verloren: ruim 3200 van de 55.500. Ook bij coalitiegenoot VVD vertrokken er verhoudingsgewijs veel: bijna 1900 van de ruim 35.000. GroenLinks is procentueel de grootste verliezer. Zo'n 1500 van de 24.000 GroenLinksers zegden hun lidmaatschap op, omgerekend 6,3 procent.

Dat blijkt uit het jaarlijkse overzicht van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen van de Rijksuniversiteit Groningen. In totaal nam het ledental van politieke partijen afgelopen jaar met 1,9 procent af (bijna 6100 leden). Volgens hoogleraar Gerrit Voerman is die teruggang logisch omdat 2013 geen verkiezingsjaar was. Partijen doen het volgens hem goed wanneer er Tweede Kamerverkiezingen zijn, dan is er immers ook media-aandacht. De jaren daarna zakken de cijfers wat weg.

Alleen D66, SGP en 50Plus wisten het jaar met positieve cijfers af te sluiten. De seniorenpartij van Jan Nagel was de grootste winnaar met krap 5000 nieuwe leden, een kleine verdubbeling ten opzichte van 2012. Dat is opvallend, want juist afgelopen jaar was het onrustig in de partij door het vertrek van boegbeeld Henk Krol. Die verzuimde in zijn tijd bij de Gay Krant om pensioenpremies af te dragen. Ook bestuur en partijvoorzitter traden af.

Wat ook opvalt, is dat de oppositiepartijen die vorig jaar vriendschap sloten met de coalitie door allerlei akkoorden te steunen, een beter jaar hebben gedraaid dan de regeringspartijen zelf. D66 groeide na 50Plus het sterkst door, ook de SGP toont een opwaartse trend. Alleen de ChristenUnie zag een kleine terugloop: 450 van de 24.000 leden zeiden de partij gedag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden