PvdA vergroot de onduidelijkheid over Euro-referendum

PvdA-fractievoorzitter Tichelaar ziet ’geen argument om geen referendum te houden’ over het nieuwe EU-verdrag. Dat is kloek gesproken, maar paradoxaal genoeg vergroot de fractievoorzitter met deze uitspraak alleen maar de onduidelijkheid over dit vraagstuk. Om maar iets te noemen, het verkiezingsprogramma van zijn eigen partij schrijft alleen een referendum voor als sprake is van een grondwettelijk verdrag. Wat er moet gebeuren als het verdrag geen grondwet mag heten, of geen grondwettelijk verdrag, is onduidelijk.

Die onduidelijkheid is nog versterkt door de afspraak met de coalitiepartners CDA en ChristenUnie om het advies van de Raad van State over het nieuwe verdrag af te wachten alvorens over een referendum te beslissen. Aangezien deze twee partijen net als in 2005 tegen een raadplegend referendum zijn, is het doorhakken van de politieke knoop dus in feite overgelaten aan de Raad van State. Hoe daarover ook wordt gedacht, als dat de gekozen procedure is, moeten de partijen daaraan vasthouden en niet met voortijdige uitspraken voor de muziek uitlopen. Of zijn dit de befaamde ’randen van het regeerakkoord’, die Tichelaar bij zijn aantreden beloofde op te zoeken? Vermetelheid staat in dat geval voor nog meer onduidelijkheid, die nu juist op het terrein van de buitenlandse politiek ongewenst is.

De PvdA was altijd een pro-Europese partij, maar is gaan zwalken sinds het aantreden van Bos als aanvoerder. Het gevolg is dat een gewichtige zaak als het Europese verdrag meer en meer een speelbal wordt van binnenlandse partijpolitiek. Dat is nog versterkt sinds de Kamer in 2005 op voorhand besloot zich bij de uitslag van het raadplegende referendum over de Europes verdrag neer te leggen. Zo laat je je als politicus de kaas volledig van het brood eten en onderstreep je de indruk van besluiteloosheid. Dat is fnuikend. Burgers schieten daar ook geen snars mee op.

Het zou nog wat anders zijn als de burgers beschikten over een correctief referendum, waarbij zij zelf het initiatief kunnen nemen. In 2005 lag het initiatief evenwel bij de Kamer en de regering. Het gevolg is dat de politici nu moeilijk om een tweede referendum heen kunnen zonder de indruk te wekken dat zij met het vorige referendum louter op een welgevallige uitslag uit waren. Om uit deze fuik te komen is kordaat en standvastig handelen gewenst. Met het onzekere en onduidelijke optreden van de PvdA worden alleen maar anti-politieke sentimenten aangewakkerd, die Nederland in Europa al zoveel schade hebben berokkend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden