PvdA verdeeld over Grieken, VVD'ers stellig

Met de nee-stem van Griekenland is de PvdA in een lastige situatie beland. Zaterdag schreef minister Dijsselbloem in een brief aan zijn achterban dat het referendum gaat over de vraag of Griekenland in de eurozone blijft. Bovendien vindt hij dat er alleen onderhandeld kan worden met 'eerlijke Griekse politici'. Maar PvdA-Kamerlid Nijboer is niet zo stellig: "De PvdA blijft ervan overtuigd dat het voor Griekenland, Europa en Nederland het beste is dat Griekenland onderdeel blijft van de euro. Het is nu aan de Griekse regering om een geloofwaardige weg richting economisch en sociaal herstel te vinden. Ingrijpende maatregelen zijn onvermijdelijk."

Premier Rutte had bij het ter perse gaan van deze krant nog geen reactie op het Griekse 'nee'. Prominente VVD'ers als Europarlementariër Hans van Baalen en de Amsterdamse wethouder Eric van den Burg vinden dat de Grieken de eurozone moeten verlaten. Volgens VVD'er Frans Weisglas kan het 'nee' binnen de coalitie voor tweespalt zorgen.

De SP wil dat het kabinet terugkomt van reces. Fractieleider Roemer: "Onze regering heeft eerder aangegeven niet verder met de Griekse regering over een oplossing te willen spreken bij een nee-stem. De Europese schuldeisers moeten deze uitslag echter serieus nemen en werken aan een sociaal akkoord."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden