PvdA twijfelt over vrij verkeer van werknemers binnen de EU

© ANP Beeld
© ANP

De anders zo pro-Europese PvdA zette gisteren een bijzondere stap. Martijn van Dam ijverde er in de Tweede Kamer voor om het hele idee van het vrije verkeer van werknemers in de Europese Unie nog eens tegen het licht te houden. "Nu de welvaartsverschillen tussen EU-landen zo groot zijn geworden" moet er nog eens naar de randvoorwaarden worden gekeken, meent het Kamerlid.

Volgens hem is het loon in Bulgarije tien keer zo laag als in Nederland. Daardoor zijn arbeidsmigranten die naar Nederland komen uit dat land vatbaar voor uitbuiting.

De SP en de PVV zouden het liefst zien dat de Europese regels voor het verkeer van werknemers worden aangepast. De VVD neemt een wat ambivalente houding in. Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen zegt het principe van vrij verkeer binnen de EU niet ter discussie te stellen, maar vraagt het kabinet wel om uit te zoeken wat de effecten er van zijn, om zonodig actie te ondernemen.

Minister Kamp van sociale zaken en de rest van de Kamer wil de problemen aanpakken, maar staat wel achter het principe van vrij verkeer.

De Kamer steunde bijna unaniem Kamp, die de komende twee jaar restricties wil verbinden aan de komst van werknemers uit Roemenië en Bulgarije. Dat is het maximale uitstel dat Nederland van de nieuwkomer in de EU mag vragen. Alleen D66 en GroenLinks verzetten zich stevig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden