PvdA-toppers manen Samsom tot bezinning

PvdA-senator Koole: Ook goed gesprek met Rutte nodig

Diederik Samsom krijgt nu ook uit de hogere regionen van zijn PvdA de oproep zich soepeler op te stellen. Afgelopen zaterdag riep het partijcongres met een overweldigende meerderheid op te verhinderen dat illegaal verblijf strafbaar wordt gesteld.

Dat de fractievoorzitter desondanks blijft uitdragen dat zijn belofte aan Rutte het zwaarst weegt, kwam hem de afgelopen dagen op kritiek te staan van staatssecretaris Jetta Klijnsma, burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan en PvdA-senator Ruud Koole.

Samsom beloofde woensdagavond in het televisieprogramma 'Pauw en Witteman' dat hij de komende week langs gaat bij partijafdelingen die dat willen. Op de extra ledenraad van zondag 12 mei gaat de discussie met de leden door.

Samsom zegt "geen enkele uitkomst uit te sluiten" van de ledenraad, maar bovenal staat hij voor zijn eerder gemaakte afspraken met de VVD. De PvdA-fractievoorzitter probeert de angel uit de discussie te halen door het voorstel inhoudelijk minder beladen te maken. Zo wijst hij er op dat illegalen nu al strafbaar zijn, als ze eenmaal zijn uitgewezen met de waarschuwing dat ze niet nog eens het land in mogen.

Het zat congresleden zaterdag dwars dat ze niet echt met Samsom in gesprek konden over het principieel omstreden voorstel. Samsom stelde zich op zoals hij dat in de aanloop naar de verkiezingen afgelopen september deed: hij deed geen enkele belofte, behalve dat hij zich aan zijn woord zou houden.

Staatssecretaris Klijnsma hekelde in haar 1 mei-toespraak deze week die opstelling van Samsom. "Het is van tweeën één", zei ze in het Groningse Aduard, "of je laat je congres vallen of je laat het kabinet vallen." Gisterochtend haastte ze zich te laten weten dat ze nog steeds achter het regeerakkoord staat. Maar dat ze ontevreden was over "hoe stevig Diederik er in is gegaan" was wel duidelijk.

Ook burgemeester Van der Laan waarschuwde Samsom dat hij niet zijn achterban moet verwaarlozen. "Hij doet er heel goed aan het heel serieus te nemen", hoe belangrijk het ook is dat een leider betrouwbaar is. PvdA-senator Ruud Koole zei woensdagavond in het tv-programma 'Nieuwsuur' dat Samsom te kort door de bocht ging in zijn congrestoespraak. Wat Koole betreft moet Samsom "ook met Rutte een goed gesprek aangaan."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden