PvdA'ster vraagt megastroomnet op zee

In de Europese zeeën tussen de Baltische staten tot Noord-Afrika moet een enorm netwerk van stroomkabels komen. De kabels moeten grote windmolenparken op zee mogelijk maken, evenals stroomimport uit toekomstige megazonnepanelen in Noord-Afrika.

PvdA-Europarlementariër Dorette Corbey overhandigt deze oproep woensdag met collega's aan voorzitter Jose Manuel Barosso van de Europese Commissie.

Een supernetwerk van stroomkabels kost volgens Corbey zo'n 50 miljard euro. „Dat is te overzien, want we betalen nu ruim 1 miljard euro per dag aan olie”, redeneert Corbey. Naar haar mening kan het project in 2015 klaar zijn. Corbey vindt het project geschikt voor de nieuwe Mediterrane Unie, die zondag in Parijs is gelanceerd door de EU en Noord-Afrika.

Voordeel is vooral dat de windmolens en zonnepanelen worden gekoppeld, verklaart het Europarlementslid uit Haarlem. „Wind- en zonne-energie hebben als nadeel dat de energietoevoer niet constant is. Als het niet waait of bewolkt is, dan valt de productie stil”, redeneert Corbey. „Maar door de windmolens en zonnepanelen in de EU en Afrika te koppelen, is er wel altijd stroom. Als het op de Oostzee hard waait en in Spanje niet, dan gaat het overschot naar Spanje.”

Corbey, die energiespecialiste is in het parlement, meent dat groene stroom hierdoor flink kan toenemen. Dat voorkomt veel uitstoot van broeikasgas CO2 door bijvoorbeeld energiecentrales op steenkool. „Zo kunnen we veel meer elektrische auto's gaan opladen met groene stroom.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden