'PvdA, SP en PVV spelen hoog spel met houdbaarheid AOW'

null Beeld ANP
Beeld ANP

Partijen als de PvdA en SP die de pensioengerechtigde leeftijd schoorvoetend willen aanpassen, spelen hoog spel. VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie scoren beter als het gaat om het veiligstellen van de AOW.

Marco Visser

Dat stelt Marga Peters, research fellow bij het NIAS, vandaag op de debatsite voor economen Me Judice. Sinds in 2010 de eerste babyboomers met pensioen gingen, zijn de oudedagspremies onvoldoende om de uitgaven aan AOW te dekken. Dat slaat een gat in de begroting die de komende jaren alleen maar groter wordt.

Als de overheid niet wil snijden in de AOW, zal het de arbeidsparticipatie moeten verhogen, schrijft Peters. Dat kan door arbeidsgeschikte mensen zonder baan aan het werk te helpen. GroenLinks zet daarbij vooral in op bijstandsmoeder en andere niet-werkende vrouwen. D66 wil terug naar de 40-urige werkweek en ook de PvdA streeft naar een afbouw van de arbeidstijdverkorting.

De SP en CDA zien vooral het nut van een betere afstemming tussen het (deeltijd)onderwijs en de arbeidsmarkt. De VVD zoekt het traditiegetrouw bij de ondernemers die voor meer moeten zorgen.

"Het vergroten of bevorderen van de arbeidsmarktparticipatie valt ook te bereiken via een betere doorstroming", schrijft Peters. "D66 maakt van deze flexibilisering van de arbeidsmarkt zelfs een hoofdthema. Zo stelt het voor om gouden kooien af te schaffen, waardoor mensen niet blijven zitten op arbeidsplekken waarop ze niet meer functioneren." D66 denkt ook aan demotie van oudere werknemers die minder productief zijn.

Een tweede manier om de arbeidsparticipatie te verhogen is door in te zetten op migranten, maar behalve het CDA (alleen kennismigranten) en GroenLinks (ook migranten buiten de EU) wijden de partijen nauwelijks een woord aan deze optie.

Bijna alle partijen hebben plannen om pensioensgerechtigden te stimuleren langer door te werken. Ook willen de meesten de pensioensleeftijd koppelen aan de levensverwachting, "zij het dat sommige partijen slechts schoorvoetend op termijn willen aanpassen (PvdA, SP). Gezien de afwezigheid van andere maatregelen spelen deze partijen hoog spel. De AOW is in de huidige vorm niet houdbaarheid en overheidstekorten zullen dus spoorslags nog verder oplopen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden