PvdA-senator: Bos moet in kabinet minster worden

Van onze redactie politiek

PvdA-leider Wouter Bos moet vice-premier en minister van financiën worden. Dat vindt Han Noten, fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer en lijsttrekker bij de senaatsverkiezingen.

Noten vindt dat de aanwezigheid van Bos in het kabinet leidt tot meer stabiliteit van de regering en dat het past in de traditie van de PvdA als bestuurderspartij. Bos zelf herhaalde dinsdag zijn standpunt dat hij vindt dat een politiek leider in de Tweede Kamer thuishoort. Maar volgens Noten sprak hij daarmee alleen zijn persoonlijke voorkeur uit.

Het is voor het eerst dat een prominente PvdA’er zich uitspreekt over de keuze die Bos zou moeten maken. Volgens Noten ziet ook het CDA Bos liever als vice-premier dan als fractieleider. Bos stippelt nu het beleid van een nieuw kabinet mee uit. Hij noemt het buitengewoon ongelukkig voor premier Balkenende als vervolgens Bos als fractieleider bij de algemene beschouwingen het kabinet zou bekritiseren.

Informateur Herman Wijffels hervatte gisteren in Hilversum de gesprekken met de onderhandelaars van CDA, PvdA en ChristenUnie over de vorming van een nieuw kabinet. Het overleg vond plaats in De Zwaluwenberg, het onderkomen van de inspecteur-generaal van de krijgsmacht. Evenals eerder in het Friese Beetsterzwaag gaat het om een driedaagse sessie. Daarbij laten Jan Peter Balkenende (CDA), Wouter Bos (PvdA) en André Rouvoet (ChristenUnie) zich bijstaan door hun assistenten: Maxime Verhagen, Jacques Tichelaar en Arie Slob.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden