PvdA: school moet stageplek garanderen

Een stagiaire van het VMBO aan het werk op boerderij Den Hoek in Wilp-Achterhoek. Beeld anp
Een stagiaire van het VMBO aan het werk op boerderij Den Hoek in Wilp-Achterhoek.Beeld anp

Scholieren die uitvallen omdat er geen stageplaats voor ze te vinden is. Als het aan PvdA-Kamerleden Tanja Jadnanansing en Mohammed Mohandis ligt, komt dat in de toekomst niet meer voor. Beroepsopleidingen moeten een stagegarantie geven en creatiever op zoek gaan naar een leerplek voor een leerling. Dat stellen de Kamerleden maandag, vooruitlopend op de onderwijsbegroting die woensdag in de Tweede Kamer wordt besproken.

'Scholen moeten leerlingen beter helpen bij het zoeken naar een stageplaats en samen met andere partijen nog beter hun best doen om stageplaatsen te creëren', aldus Jadnanansing, die vindt dat ook de overheid en ondernemers hun steentje moeten bijdragen aan het creëren van meer stageplekken. Mocht het een school echt niet lukken om een stageplek te vinden, dan moet een vervangende praktijkopdracht worden aangeboden. 'Ik wil dat elke scholier die aan een opleiding begint de garantie heeft stage te kunnen lopen om zo een diploma te kunnen behalen', aldus de PvdA-politica. De praktijkopdracht moet wel echt een uitzondering zijn, vindt zij.

'School moet verantwoordelijkheid nemen'
Volgens Jadnanansing mogen 'jongeren nooit de dupe worden van een tekort aan stageplaatsen of falende begeleiding van scholen'. Bovendien is het voor aankomend studenten oneerlijk dat scholen meer leerlingen aannemen dan er stageplaatsen zijn. 'Scholen moeten hun verantwoordelijkheid nemen en bij een tekort aan stageplaatsen niet onbeperkt studenten toelaten.'

Met dat laatste is minister Jet Bussemaker (Onderwijs) het ook roerend eens. Zij zei eerder al dat mbo-scholen niet meer leerlingen mogen gaan aannemen dan er stageplaatsen beschikbaar zijn. Het roer moet volgens de minister om in het mbo. 'Roc's moeten echt veranderen, die moeten veel meer sturen op de vraag van de regionale arbeidsmarkt. En niet meer alleen op het binnenhalen van zoveel mogelijk studenten', zei Bussemaker daarover.

De afgelopen maanden wordt veel gedaan om het tekort aan stageplaatsen tegen te gaan. Toch stelde Bussemaker eerder dat het voor studenten nog altijd 'heel moeilijk is om een stage te krijgen'. Zeker in sectoren waar het door de economische problemen niet goed gaat, is het voor studenten lastig om een werkervaringsplek te vinden. Afgelopen schooljaar vond 10 procent van de mbo'ers in een leer-werktraject geen leerwerkplek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden