PvdA-raadsleden mogen terugkeren in fractie

(Novum) - De drie geschorste PvdA-raadsleden van de deelraad Amsterdam Zuidoost mogen terugkeren in hun fractie. Dat is de conclusie van een PvdA-commissie die het drietal vrij pleit van belangenverstrengeling en zelfverrijking. Dat laat een woordvoerder van het landelijk partijbureau dinsdag weten.

Andre Bhola, Egbert Doest en Mala Eckhardt werden in juni uit de fractie gezet na een rapport van de Amsterdamse Rekenkamer. Het drietal had ervoor gezorgd dat subsidie terechtkwam bij welzijnsorganisaties waarbij ze zelf waren betrokken.

Het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (Bing) concludeerde in augustus na een onderzoek in opdracht van de PvdA dat de drie geen geld in eigen zak hadden gestoken. Dit werd tegengesproken door de rekenkamer. De landelijke PvdA stelde hierop een Commissie van Goede Diensten in. Die beoordeelde onder leiding van oud Tweede Kamervoorzitter Dick Dolman de twee rapporten en deed aanvullend onderzoek.

In het advies aan het partijbestuur stelt de commissie ook dat de raadsleden niet altijd foutloos zijn geweest. Zo hebben zij meegestemd over subsidies bestemd voor organisaties waaraan zij waren verbonden. Het trio heeft ook nagelaten sommige nevenfuncties te melden. De commissie stelt echter dat hen dit niet dusdanig zwaar kan worden aangerekend dat ze uit de fractie moeten worden gezet.

Het partijbestuur heeft vernomen dat de raadsleden weer welkom zijn in de PvdA-fractie in Amsterdam-Zuidoost.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden