PvdA-politica Karin Adelmund zocht haar kracht in woorden

PvdA-politica Karin Adelmund (56) is overleden aan een hartstilstand. In al haar politieke functies bleef zij herinneren aan de vakbondsbestuurder die zij lange tijd was.

Na het faillissement van de ADM-werf begin jaren tachtig joelden de gedupeerde werknemers FNV-voorzitter Hans Pont, een steile prater, van het podium. Daarna sprak de jonge vice-voorzitter Karin Adelmund tot de havenwerkers, wier traditie was getekend door harde strijd met de 'bazen', en zij koos onmiddellijk de juiste woorden. ,,Jullie weten: een rebelse meid is een parel in de klassenstrijd“, zei zij tegen de zaal met louter mannen. Wég was de vijandige stemming.

Bij haar komst in Den Haag zei Adelmund naderhand dat haar vakbondswerk haar had doordrongen van de kracht van het woord. Een politicus kan zijn politieke doel dichterbij halen als hij de juiste woorden kiest, meende zij. Om die kunde te oefenen hield zij dichtbundels van Chris J. van Geel en Lucebert binnen handbereik. Net als de dichters zocht zij altijd naar woorden die direct pakken. Zo doopte zij haar streven naar een inrichting van het arbeidzame leven waarbij partners kunnen werken, de kinderen verzorgen én hun relatie onderhouden met de slogan: 'Wonen, werken, liefde!'. De sociaal-democrate kreeg daarvoor de complimenten van CDA'er Kees Klop, die zei dat de christen-democraten geen mooier motto voor hun gezinspolitiek hadden kunnen bedenken.

Toenmalig PvdA-voorzitter Felix Rottenberg haalde haar in 1994 over om de stap van vakbeweging naar Tweede Kamer te maken. De PvdA-fractie kreeg met haar een van de grootste critici van het WAO-beleid van politiek leider Wim Kok binnen de gelederen. Ook haar hoge notering op de kandidatenlijst (van niets op vier) gaf aan dat de sociaal-democraten de relatie met de vakbeweging wilden herstellen, na alle onderlinge spanningen die de ingrepen in de WAO hadden opgeleverd.

Toch maakte zij de grote belofte die deze entree aan het Binnenhof inhield nooit helemaal waar. Tegen de verwachting in werd zij na de verkiezingen van 1998 geen bewindsvrouw op Sociale Zaken, wat met haar achtergrond voor de hand lag, maar op Onderwijs. In de campagne, waarin zij haar kamerlidmaatschap combineerde met het PvdA-voorzitterschap, kwam zij in botsing met Kok, nadat zij het taboe op een politiek debat over de hypotheekrenteaftrek ter discussie had gesteld. Misschien was ze te emotioneel voor haar functioneren als politica. In haar jaren aan het Binnenhof brak ze tot twee keer toe in tranen uit. De eerste keer in 1995, nadat SP-leider Jan Marijnissen haar had herinnerd aan haar harde kritiek op het WAO-beleid als FNV-bestuurder. Ook bij die gelegenheid koos zij voor beeldende woorden: “Bij mij staat de waterleiding net zo hard open als bij u.“

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden