PvdA pleit voor een vmbo op niveau

Varias College, VMBO (Joel van Houdt)

Het huidige vmbo doet qua niveau onvoldoende recht aan de verschillen tussen leerlingen, meent de PvdA. Vandaag presenteert de partij een boekje met ideeën voor de toekomst van het vmbo. Volgens Kamerlid Depla wordt deze groep leerlingen onderschat: „Vmbo’ers kunnen veel meer dan wij denken.”

De invoering van het vmbo heeft veel leerlingen geen goed gedaan, weet Depla. De Commissie Dijsselbloem – die de onderwijsvernieuwingen onderzocht – concludeerde het al eerder: bij de start van het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs is onvoldoende rekening gehouden met de verschillen tussen leerlingen. „De lat werd te veel op één niveau gelegd, maar die lat was voor veel leerlingen te hoog. Om ze bij de les en binnen de school te houden, is het niveau vervolgens over de gehele linie verlaagd”, zo analyseert Depla nu. „Maar wanneer we niets van leerlingen vragen, gaat het niveau ook niet omhoog.”

En dus wil de PvdA meer eisen stellen aan de basisvaardigheden die deze scholieren moeten beheersen. „Sommige leerlingen verlaten het vmbo met een taal- en rekenniveau dat gelijk is aan dat van leerlingen die van de basisschool komen. Ik neig ernaar om bij vmbo’ers – net als bij havisten en vwo’ers – maximaal één vijf op het centraal examen te accepteren.”

Wat ook niet helpt volgens Depla, is dat politiek Den Haag nog altijd in de weg zit. „Kijk maar naar de experimenten met het vmbo-mbo (een beroepsopleiding die de kans op uitval verkleint, doordat scholieren niet meer hoeven over te stappen, red.). Leerlingen die in het vmbo met economie beginnen, kunnen in het mbo niet meer switchen. Jongeren worden vastgepind op keuzes die ze op hun twaalfde maken. Daardoor vallen velen uit.”

Tegelijkertijd pleit Depla voor meer daadkracht uit Den Haag, vooral als het gaat om zwakke scholen. „Jaar na jaar doormodderen kunnen we niet meer accepteren.” Hij wil slecht presterende scholen ondersteunen met een soort EHBO voor zwakke scholen. „Helpt dat niet, dan moet de financiële stekker eruit. Een beetje dubbel dus”, erkent Depla. „We bemoeien ons overal tegenaan als politiek, maar zijn niet doortastend genoeg. Geen wonder dat zoveel mensen het vertrouwen in de overheid verliezen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden