PvdA noemt zorgplan CDA bloedlink

DEN HAAG (ANP) - Het CDA-plan om miljarden te besparen op de zorg door meer efficiëncy is volgens PvdA-Tweede Kamerlid Frank Heemskerk 'bloedlink'. Het zal ertoe leiden dat ziekenhuizen zich vooral concentreren op lucratieve verrichtingen.

Ze zullen bezuinigen op dure patiënten en niet meer investeren. ,,Daardoor zullen er meer mensen doodgaan'', voorspelde Heemskerk dinsdag tijdens een verkiezingsbijeenkomst met de pers.

Volgens het Kamerlid wordt door het CDA-plan 80 procent van het budget vrij onderhandelbaar tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars. ,,De zorgverzekeraars zullen de ziekenhuizen het mes op de keel zetten. Die zullen dan besparen op kostbare behandelingen en medicijnen.'' Volgens Heemkerk haalt het CDA met zijn zorgplannen de VVD rechts in.

Vrij onderhandelbaar

Minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) kondigde vorige maand namens het kabinet aan dat hij in 2008 70 procent van de ziekenhuisbegroting vrij onderhandelbaar wil maken. Sinds 2005 is al 10 procent vrijgegeven. De PvdA is niet helemaal wars van marktwerking in de zorg. Maar de partij wil eerst weten wat de gevolgen daarvan zijn over 2005 en 2006, alvorens beslissingen te nemen over verdere ruimte voor marktwerking in de ziekenhuiswereld. Mocht die er komen, dan zal dat overigens ook nog met opgelegde maximum- en minimumprijzen gebeuren, aldus Heemskerk.

De PvdA heeft ook grote moeite met de VVD als het om de zorg gaat. Heemskerk haalde dinsdag hard uit naar een voorstel van de liberalen om ziekenhuispatiënten een tientje 'hotelkosten' in rekening te brengen. Hij stoort zich vooral aan het beeld over patiënten dat hieruit naar voren komt. ,,Alsof een patiënt naar huis belt met de mededeling: Schat, ik blijf nog lekker een nachtje logeren. Patiënten zijn geen calculerende consumenten.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden