PvdA moet zich afvragen: willen we dat Arib Kamervoorzitter blijft?

Khadija Arib wil zelf graag Kamervoorzitter blijven, maar het is de vraag of de PvdA-fractie dat ook wil.Beeld ANP

De PvdA-fractie wordt flink uitgedund. Bart Zuidervaart, chef van de Haagse redactie, vertelt wat hem opvalt aan het nieuwe team.

Wat kun je zeggen over de nieuwe PvdA-fractie?

“Het is heel schraal wat overblijft. De PvdA heeft niet alleen nog nooit zo veel verloren, maar de partij was ook nog nooit zo klein. Het is dus een dubbele historische nederlaag. Ze verliezen ervaren mensen als Lilianne Ploumen en Ahmed Marcouch. Marith Volp was ook een goed Kamerlid. De fractie valt nu terug op de ervaring van bewindspersonen als Asscher, Dijsselbloem en Dijksma.”

Denk je dat zij allemaal blijven zitten?

“De nederlaag straalt wel af op de kabinetsleden. Het zou in principe kunnen dat zij nu hun plek opgeven om ruimte te bieden aan nieuwe, frisse gezichten. Maar dat kan ik mij niet voorstellen. Je wilt ook geen fractie die bijna helemaal bestaat uit nieuwe, onervaren Kamerleden. Er is nu een aardige combinatie van ervaren politici en nieuwe gezichten.”

Blijft de PvdA ook de Kamervoorzitter leveren?

“Dat is nu heel spannend. Khadija Arib, nummer twee op de lijst, is nu nog Kamervoorzitter en blijft dat totdat de Kamer, zoals dat mooi heet, ‘uit haar midden’ een nieuwe voorzitter kiest. Persoonlijk wil zij graag voorzitter blijven in de nieuwe kamer. Maar vraag één is: wil haar fractie dat ook? Want dan ga je in de praktijk terug naar acht Kamerleden. Het Kamervoorzitterschap is een full time baan, maar jouw fractie krijgt er niet iemand voor in de plaats. De PvdA moet zich dus afvragen: willen we dat wel? Daar zullen ze nog even stevig over moeten vergaderen.

Vraag twee is: gunt de Tweede Kamer Arib het voorzitterschap ook? Ze wordt geroemd en doet haar werk uitstekend. Maar het is niet vanzelfsprekend dat de zevende partij, want dat is de PvdA nu, de Kamervoorzitter levert. De ongeschreven regel is dat de grootste partij, of in ieder geval een van de grotere, die levert. En er zijn meer kapers op de kust. Madeleine van Toorenburg van het CDA heeft het al eerder geprobeerd, net als Martin Bosma van de PVV. Het kan goed zijn dat een van hen, of misschien iemand de VVD, een gooi doet naar het voorzitterschap.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden