PvdA moet manoeuvreren tussen Wilders en watjes

(Trouw)Beeld ANP

Met Geert Wilders worden ze liever niet vergeleken. Maar multiculturele ’watjes’ willen ze ook niet worden genoemd. De PvdA’ers blijven worstelen met het integratievraagstuk.

De discussie over integratie is het belangrijkste en politiek gevoeligste punt op de bomvolle agenda voor het PvdA-congres, morgen en zondag in Utrecht.

’Verdeeld verleden, gedeelde toekomst’ heet de nota van de PvdA-top, die daarmee beoogde de partij neer te zetten als Wilders noch als watje. Kritiek op druk bezochte debatbijeenkomsten en enkele honderden wijzigingsvoorstellen dwongen de PvdA-top om de harde toon uit de oorspronkelijke nota bij te stellen.

Zo wordt in de nieuwe versie duidelijker aangegeven dat het met veel nieuwe Nederlanders heel goed gaat. En nieuwkomers, hun kinderen en kleinkinderen hoeven niet onvoorwaardelijk voor Nederland te kiezen. Wat de PvdA-top betreft kan het congres de aangepaste nota morgen als partijresolutie aannemen.

Maar enkele afdelingen willen daar niet aan. Zij zijn nog niet tevreden over het stuk. Ze vinden dat de partij als geheel meer bij de discussie moet worden betrokken, ze willen meer tijd daarvoor en beschouwen de aangepaste nota hooguit als een bruikbare aanzet voor die verdere discussie. De afdelingen, die het congres voorstellen om de nota niet te behandelen en in elk geval nog niet vast te stellen, zijn niet de onbeduidendste: Den Haag, Rotterdam (in 2006 heroverd op de Fortuynisten) en Groningen.

Lid van die laatste afdeling is Jacques Wallage. Hij is er ook burgemeester en was staatssecretaris en Kamerlid. Als fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer maakte hij zijn VVD-collega Bolkestein ooit het verwijt dat die met een stevig verhaal over integratie ’in troebel water viste’. Gisteren verweet hij in een vraaggesprek met de Volkskrant de top van zijn eigen partij dat die met een rechtse agenda bezig is en daarmee in de kuil valt die Wilders heeft gegraven.

„Als een deel van ons electoraat gevoelig is voor de boodschap van Wilders, en dat zijn ze, moeten we inhoudelijk het gevecht aangaan. Tegen die mensen zeggen: ’U wordt misleid’. We moeten hun problemen oplossen. Maar migranten zijn niet de oorzaak van hun problemen.”

Wallage neemt het ook op voor oud-minister Ella Vogelaar, die in november werd weggestuurd door de PvdA-top. „Als ik politiek leider van de PvdA was, had ik langer mijn best gedaan om haar op haar post te houden.”

Vogelaar zelf zegt vandaag in deze krant op de Podiumpagina dat de PvdA ’met alleen een resolutie’ het vertrouwen niet terugkrijgt van mensen die zich aangesproken voelen door Wilders. De oud-minister waarschuwt dat tijden van crisis zoals Nederland nu beleeft ’een ideale voedingsbodem vormen voor onverantwoordelijke populisten die oplossingen aandragen door het aanwijzen van zondebokken’.

Het valt niet uit te sluiten dat congresgangers morgen ook die verbinding zullen leggen. Het PvdA-bestuur heeft de leden al gewaarschuwd na de discussie over integratie, ’s middags, rekening te houden met een extra congresdeel ’s avonds. Onderwerp: de aanpak van de economische crisis.

PvdA-minister Van der Laan op bezoek in de Deventer Rivierenwijk, door zijn voorgangster Vogelaar aangewezen als achterstandswijk. (FOTO ANP )Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden