PvdA moet kiezen voor de redelijkheid

Genuanceerde mensen zijn er genoeg in Nederland. Vreemd dat al die redelijkheid niet hoorbaar is in het Haagse debat.

CO VERDAAS | GEDEPUTEERDE PVDA GELDERLAND

In een poging de kiezers voor zich te winnen, polariseert het politieke debat in Den Haag steeds meer. De PVV geeft de overheid de schuld van alle ellende (welke ellende eigenlijk?). De SP ziet de overheid nog te vaak als de oplossing voor alle leed.

De klassieke bestuurderspartijen, CDA en PvdA voorop, dreigen te verkruimelen in al die politieke polarisatie. Mensen zoeken in een onzekere wereld houvast en vinden dat bij de extreme vleugels. Daar vind je immers heldere antwoorden. Dat mensen daarbij een rad voor ogen wordt gedraaid, wordt liever vergeten.

In tegenstelling tot het Haagse debat en de uitkomst van de peilingen valt mij op dat ik in het dagelijks leven vooral redelijke en genuanceerde mensen tegenkom. De meeste mensen hebben wel iets over voor iemand die het minder goed getroffen heeft. Wel wordt verwacht dat die ander doet wat hij kan.

Mensen snappen ook prima dat geld eerst verdiend moet worden voordat je het kunt uitgeven; dat de natuur gekoesterd moet worden maar dat een enkele hagedis toch geen project mag tegenhouden; dat Europese samenwerking veel goeds bracht maar dat het wel lastig te volgen is wie wat beslist; dat de Turkse of Poolse buurman of collega gewoon een aardige persoon is en dat rotte appels in elke mand kunnen zitten.

Wat mij vooral verbaast, is dat al die redelijkheid die in de samenleving is besloten niet weerspiegeld wordt in het Haagse debat. Is dat niet de grootste kloof tussen de Haagse politiek en de bevolking? Het grote drama van de hedendaagse politiek is dat de redelijkheid die in de samenleving besloten ligt, niet wordt gemobiliseerd.

Waar het CDA zichzelf in het kabinet heeft uitgeleverd aan rechts, maakt de PvdA de beweging naar links. Maar mensen zitten niet op de vleugels omdat ze geloven dat die het land gaan redden. Blijkbaar is er geen alternatief.

Het tij zal keren. Het is een kwestie van tijd voordat er weer behoefte ontstaat aan genuanceerd, redelijk en toekomstgericht leiderschap. Wij hadden daar de ideale partijleider voor: Job Cohen is zijn naam.

De agenda voor Nederland en dus voor de PvdA is even urgent als onontkoombaar. Simplificatie van een complexe wereld is niet langer een optie.

Er zijn hervormingen noodzakelijk op de woningmarkt; we zullen moeten inzetten op duurzame energie om te overleven; het ontslagrecht moet sociaal worden hervormd. Goed en toegankelijk onderwijs moet gegarandeerd worden, een betaalbaar zorgstelsel blijft alleen overeind met onvermijdelijke keuzes voor wat wel en niet collectief gefinancierd wordt.

Wat Europa betreft: samenwerking en innovatie zijn een must in een open wereldeconomie, internationale solidariteit is vanzelfsprekend. De verhoging van de AOW-leeftijd is onontkoombaar (dat zijn we aan Drees verplicht), en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Of redelijkheid nog scoort? De vraag is vooral hoe je die redelijkheid mobiliseert in een kortademige samenleving. Dat lukt alleen als je de peilingen bewust laat voor wat ze zijn.

Ik wil niet dat de PvdA een partij wordt die de agenda aanpast aan de dagelijkse peilingen. En met welke agenda zou je kiezers willen binden die switchen tussen PVV en SP....

Vertrouwen bouw je niet op door met de peilingen mee te bewegen, zoveel is nu toch wel duidelijk. De PvdA moet dwars door de peilingen heen, uitgaan van eigen kracht en overtuiging en desnoods bereid zijn te eindigen zonder zetels. Dan bouw je vertrouwen op en zullen we weer grote groepen kiezers aan ons weten te binden. Het kan, het moet.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden