'PvdA moet het kabinet laten vallen'

Fractievoorzitter van D66 Alexander Pechtold, premier Mark Rutte en PvdA-leider Job Cohen voorafgaand aan het debat over de Europese Top.Beeld anp

Het debat over de jonge asielzoeker Mauro Manuel was voor PvdA-wethouder Adri Duivesteijn de druppel. De PvdA moet wat het oud-Kamerlid betreft aansturen op de val van het kabinet door de steun voor het Europabeleid in te trekken.

"Ik heb al een tijdje in mijn achterhoofd dat we een streep moeten trekken, maar na het opportunistische debat van gisteren wist ik het zeker. De oppositie kreeg geen voet tussen de deur in het debat over de jonge asielzoeker. Zo gaat dat met veel onderwerpen."

Krijgt niet juist de PvdA het verwijt politiek opportunistisch te zijn door tegen een noodfonds te stemmen waar het voor is om het kabinet te laten vallen?

"Dat denk ik niet. Nu is de bizarre situatie ontstaan dat het kabinet het sociale beleid en het cultuurbeleid sloopt en de Kamer steeds wordt weggespeeld met minimale meerderheden, terwijl het wel de steun van de oppositie nodig heeft op cruciale zaken als Europa.

"Natuurlijk kan je af en toe leentjebuur spelen bij de oppositie. Maar het klopt niet dat het kabinet het over zo iets principieels als de toekomst van Europa niet eens is. Daarover moet het in de kern consistent zijn. Is dat niet zo, dan maakt het niet uit wie er zit. Dan kunnen we net zo goed een zakenkabinet hebben, dat wel ziet waar het strandt."

Geeft zo'n kabinet de Kamer niet juist ruimte?

"Dat gebeurt nu niet. Het kabinet heeft de oppositie nodig, maar op alle andere punten ziet de oppositie hoe hun ideeën worden gesloopt. Het is zo duidelijk een parasitaire verhouding, dat de PvdA niets anders kan doen dan in ruil voor steun nieuwe verkiezingen aanvragen. Het gaat om de integriteitsvraag."

Moet de fractie dan ruilmiddelen vragen voor de steun?

"Daar wil ik niet over redeneren, dat is de situatie niet. Het was in het asieldebat gisteren zo evident dat het geven van steun eenzijdig is, dat de PvdA hier niet verder mee moet."

Zal het kabinet wel vallen als de PvdA de EU-plannen niet steunt? De premier kan ook met een minderheidsstandpunt naar Brussel terug.

"Op het moment dat de oppositie duidelijk laat blijken dat het wel steun wil geven, maar dan vanuit een fatsoenlijke positie, is het kabinet echt geen lang leven meer beschoren."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden