PvdA maakt punt van 'ruzie' over akkoord

PvdA-fractievoorzitter Samsom krijgt de groeten van SP-leider Roemer tijdens een eerder debat over de begroting.Beeld anp

ANALYSe Het gaat in de politiek om het beeld. Wie dat goed weet neer te zetten, heeft de halve slag gewonnen. Of dat de PvdA gisteren lukte bij de voornemens van de vijf fracties met de reiskostenvergoeding en de beperking van de hypotheekrenteaftrek is de vraag.

Eind april sloten VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie een akkoord waarmee ze het tekort van de overheid in 2013 alsnog wilden verlagen naar drie procent. De belasting op de vergoeding voor woon-werkkilometers was daar onderdeel van. Net als de aankondiging dat voortaan voor nieuwe hypotheken alleen belastingaftrek zal gelden als de hypotheek in dertig jaar wordt afgelost. Het akkoord bevatte nog veel meer belastingmaatregelen, zoals de verhoging van de BTW en de definitieve verlaging van de overdrachtsbelasting naar twee procent.

Afgelopen maandag kwam staatssecretaris Weekers van financiën met een vele pagina's beslaande uitwerking van alle belastingmaatregelen in het lente-akkoord. Hypotheekrente en reiskostenvergoeding zaten daar echter niet bij.

Voor de PvdA het sein om in de aanval te gaan. Al diezelfde dag werd via het machtige politieke medium Twitter het beeld neergezet dat er kennelijk zoveel onenigheid is in het kamp van de vijf partijen dat een uitwerking onmogelijk is en gisteren trachtte de fractie in het vragenuurtje in de Tweede Kamer met vragen aan de staatssecretaris dat beeld te versterken.

Van meet af aan was echter in kringen van de vijf partijen te horen dat de uitwerking van de plannen rond de reiskosten en de hypotheken te ingewikkeld zou zijn om al voor de zomer alles aan de Kamer voor te leggen. Niet dat andere voorstellen niet ingewikkeld zijn, maar daarmee is veel meer haast geboden. De tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting loopt bijvoorbeeld op 1 juli af. Voor die tijd moet er dus een wet zijn die de verlaging definitief maakt. Zoiets geldt ook voor de BTW. De verhoging met twee procent moet op 1 oktober plaatsvinden. Voor de aanpak van hypotheekrenteaftrek en de belasting op reiskosten is een ingangsdatum voorzien van 1 januari 2013.

Volgens de PvdA hebben de vijf partijen echter een politieke reden: de twee omstreden zaken moeten over de verkiezingen heengetild te worden. Angst en onenigheid zijn de echte drijfveren, meent de PvdA.

Maar Weekers stelde gisteren dat de principes van de twee voorstellen nog steeds gelden. De zaak kan met andere woorden ook worden omgedraaid. Tot de verkiezingen valt er geen definitief besluit over. Alle ruimte dus voor de PvdA om er in de campagne een groot punt van te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden