PvdA maakt het zichzelf niet makkelijk in het gasdebat

Minister Henk Kamp kijkt naar de Groningers op de publieke tribune tijdens het plenaire debat over gaswinning in Groningen Beeld anp
Minister Henk Kamp kijkt naar de Groningers op de publieke tribune tijdens het plenaire debat over gaswinning in GroningenBeeld anp

Boze Groningers zongen vanochtend het Gronings volkslied in de Tweede Kamer. Die debatteert vandaag over het gasbesluit van december. Alle ogen zijn gericht op de Partij van de Arbeid: gaat zij de strijd aan met coalitiepartner VVD?

Redactie

Het gasdebat, vandaag in de Tweede Kamer, leek eigenlijk niet heel spannend te worden. In december besloot VVD-minister Henk Kamp al dat in 2015 geen 42,5 miljard kuub, maar maximaal 39,4 miljard kuub gas zou worden gewonnen in Groningen. Maandag trok hij de angel eruit, door de Groningers toe te zeggen dat tot de zomer slechts 16,5 miljard kuub gas omhoog gepompt zou worden.

PvdA-leider Diederik Samsom zette de boel toch weer op scherp, legt politiek verslaggever Bart Zuidervaart uit.

Waarom is dit een spannend debat?
"De vraag is: gaat de Partij van de Arbeid de strijd aan binnen de coalitie? De coalitie had een deal gesloten: minder gaswinning tot de zomer, maar met de optie om na 1 juli de gaskraan weer verder open te draaien. Maar Samsom noemde het dinsdag al 'ondenkbaar' dat de gaswinning na de zomer weer omhooggaat. Het is de vraag of de PvdA dat nu wil gaan afdwingen."

Welke afweging maakt de PvdA?
"Je kunt wel zeggen: 'we draaien de kraan meer dicht en gaan dit jaar geen 39,4 maar 30 miljard kuub gas uit de grond halen'. Maar dat kost wel geld - dat scheelt ongeveer 1,8 miljard euro aan inkomsten.

Als de PvdA daarvoor kiest, moet ze ook met een oplossing komen. Daar kan je niet mee wachten tot de zomer. De VVD weet wel een oplossing: bezuinigen. Dan staat de PvdA voor het blok, want die heeft een hekel aan bezuinigen. Maar Samsom heeft de Groningers ook een belofte gedaan."

Heeft de PvdA zichzelf hiermee in problemen gebracht?
"De uitspraak van Samsom verbaasde mij wel. Het besluit van Kamp was immers een zwaarbevochten deal binnen de coalitie. Maar je weet niet wat erachter schuilt. Samsom deed zijn uitspraak voor de camera van RTV Noord, tijdens een bezoek aan Groningen. Hij was dus in het hol van de leeuw en dat niet lang voor de verkiezingen."

Hoe laat begint het vuurwerk?
"Er doen elf partijen mee aan het debat. De VVD komt vrij vroeg aan het woord, maar PvdA- portefeuillehouder Jan Vos is pas als negende aan de beurt - laat in de middag. Als hij iets wil afdwingen, heeft hij al gauw een Kamermeerderheid achter zich. Maar wat gaat hij eisen? En hoe hard wordt hij aangepakt? Minister Kamp reageert niet voor 16.00 uur, dus dit debat gaat sowieso door tot in de avond."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden