PvdA: Levenslang na 25 jaar toetsen

PvdA-Kamerlid en oud-rechter Jeroen Recourt Beeld anp
PvdA-Kamerlid en oud-rechter Jeroen RecourtBeeld anp

Kamerlid Jeroen Recourt gaat in tegen staatssecretaris Teeven: Ook levenslang gestrafte moet zicht hebben op vrijlating.

Nicole Besselink

Bij elke levenslang gestrafte moet na vijfentwintig jaar worden bekeken of zijn gevangenisstraf nog zin heeft. En bij zo'n toets moet een rol zijn weggelegd voor de slachtoffers.

Dat wil PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt, die zijn ideeën vandaag toelicht in deze krant. Volgens de oud-rechter is het een kwestie van humaniteit om daders perspectief op vrijlating te bieden.

Zicht op vrijlating
Recourt verwijst daarbij onder meer naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat oordeelde vorig jaar dat er voor alle gevangenen zicht moet zijn op vrijlating, ook voor levenslang gestraften. Recourt: "Het gaat erom dat een veroordeelde bij het ingaan van zijn straf ook voor zijn geestelijk welbevinden weet: het is een heel lange tijd die ik in de gevangenis moet doorbrengen, maar als ik m'n best doe, is er perspectief."

Anders dan staatssecretaris Fred Teeven (VVD, veiligheid en justitie) vindt Recourt dat de huidige gratieregeling dat perspectief onvoldoende biedt. Zeker nu Teeven gratieadviezen van de rechter naast zich neer heeft gelegd. "Zo is het systeem niet bedoeld. Die adviezen zijn heel zwaarwegend en vormen de basis van ons gratiesysteem. Daar is in de loop van de geschiedenis nauwelijks van afgeweken."

Recourt gaat faliekant in tegen de lijn van staatssecretaris Fred Teeven Beeld ANP
Recourt gaat faliekant in tegen de lijn van staatssecretaris Fred TeevenBeeld ANP

Tot de dood in de cel
Gratie is voor levenslang gestraften de enige route om vrij te komen; zij zitten in principe tot hun dood in de cel zonder kans op vrijlating. Momenteel gaat het om een recordaantal van 34 mensen. De kans dat Teeven hen gratie verleent is klein. Sinds 1986 hebben zijn voorgangers op het ministerie twee verzoeken gehonoreerd: één keer wegens goed gedrag, één keer wegens een terminale ziekte. Momenteel lopen er procedures van twee levenslang gestraften om via de rechter uiteindelijk gratie af te dwingen.

Eén van hen, Cevdet Y., staat morgen voor de derde maal voor de kortgedingrechter. Van staatssecretaris Teeven eist hij dat deze overleg voert met behandelaars van de Van der Hoevenkliniek in Utrecht. Y, die in 1983 in een café in Delft zes mensen doodde, verbleef daar jarenlang. Onlangs bepaalde de rechter, tegen de zin van Teeven, dat Y. met onbegeleid verlof mocht. Bij goed gedrag is de volgende en laatste stap voor hem gratie. Y. en zijn raadsman Romke Wybenga vrezen echter dat de staatssecretaris afwijzend op een gratieverzoek beslist, zonder dat hij de voor Y. positief gestemde behandelaars heeft geraadpleegd.

Faliekant tegen Teeven in
Recourt pleit bewust voor het inbouwen van een toets na vijfentwintig jaar cel. Zo kan een levenslang gestrafte niet eerder op vrije voeten komen dan iemand die de maximale tijdelijke gevangenisstraf van dertig jaar opgelegd heeft gekregen. Die laatste kan na twintig jaar, twee derde van de straf, vervroegd vrijkomen.

Met zijn pleidooi gaat Recourt faliekant in tegen de lijn van Teeven, die levenslang als levenslang ziet. In het regeerakkoord hebben VVD en PvdA er niets over afgesproken. Recourt benadrukt dat de toets niet is bedoeld om de levenslange straf af te schaffen. "Als iemand die buiten komt meteen een mes pakt en de volgende overhoop steekt, moet je die nooit vrijlaten."

Lees vandaag in Trouw het interview met Recourt: "Levenslang zonder perspectief is misschien erger dan de doodstraf".

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden