PvdA-leden zullen motie tegen JSF indienen

PvdA-leider Diederik Samsom. Beeld anp
PvdA-leider Diederik Samsom.Beeld anp

Pvda-leider Diederik Samsom krijgt een zware dobber aan zijn achterban komende zaterdag op de ledenraad van de partij. Hij gaf namens zijn partij fiat aan het kabinet om de JSF-straaljager aan te schaffen. Veel PvdA-leden zijn het daar niet mee eens. RTL-Nieuws bemachtigde een motie tegen de JSF die zaterdag zal worden ingediend.

Redactie

De motie van de Utrechtse PvdA-afdeling pleit ervoor om 'alle noodzakelijke stappen te zetten om uit het JSF-project te stappen, conform de vorig jaar aangenomen PvdA-motie'. De Utrechters herinneren de Tweede Kamerfractie en partijleider Diederik Samsom eraan dat de Tweede Kamer vorig jaar nog een motie van de PvdA heeft aangenomen tegen de JSF. Toen riep de partij er nog toe op de opvolger van de F-16 'van de plank te kopen'.

Afgelopen dinsdag, op Prinsjesdag, werd bekend dat het kabinet kiest voor de JSF als opvolger van de F-16. Dit besluit zou als een voldongen feit zijn gepresenteerd aan de PvdA-fractie. Negen fractieleden uitten daarover vanmorgen in de Volkskrant hun ongenoegen. Zij benadrukken dat de fractie nog geen besluit heeft genomen. Enkele PvdA-Kamerleden overwegen om morgen tijdens een extra fractievergadering alsnog een stemming aan te vragen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden