Commentaar

PvdA krijgt een zeer pijnlijke spiegel voorgehouden; liberalisme zit diep in partij

PvdA-leider Diederik Samsom. Beeld ANP
PvdA-leider Diederik Samsom.Beeld ANP

Directeur Monika Sie van het wetenschappelijk bureau van de PvdA, de Wiardi Beckman Stichting, verzuchtte in de marge van het interview dat ze met deze krant had dat het ontzettend jammer was dat het CDA bij de laatste verkiezingen zo gemarginaliseerd werd.

Op een, ook door deze krant georganiseerde, bijeenkomst voor de verkiezingen bleek in een discussie tussen Sie en CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom hoezeer de analyses van de twee vrouwen over de onderliggende problemen in de samenleving overeenkwamen.

Doorgeschoten individualisering en de daarmee verbonden nadruk op liberale waarden hollen de samenleving uit, constateerden beiden.

Peetoom is bezig met een moeizaam en lang proces om deze notie meer nadruk te geven in de ideologie van het CDA. Sie presenteerde op een partijbijeenkomst dit weekeinde een omvangrijk rapport van haar instituut met hetzelfde doel. Het rapport werd terecht door partijvoorzitter Spekman en politiek leider Diederik Samsom omarmd.

Gemeenschap
De liberale maatschappijvisie met de daaraan gekoppelde waarden is overheersend in grote delen van de samenleving en doorgedrongen in de haarvaten van vrijwel elke politieke partij. Niet alleen in D66 en VVD, maar ook in partijen die meer vanuit de gemeenschap denken, als het CDA, de PvdA en GroenLinks.

Juist voor de PvdA is het rapport van Sie en de haren een pijnlijke zaak. In feite biedt zij de partij een herbevestiging aan van aloude waarden als binding, bestaanszekerheid en verheffing, waarden die al centraal stonden in de uitgangspunten van de sociaal-democratie, die Den Uyl in de jaren vijftig van de vorige eeuw formuleerde als voorzitter van de Wiardi Beckman Stichting.

Verkeerde ingrepen
De partij is sindsdien behoorlijk van het pad afgeraakt. De conclusie is extra pijnlijk nu de partij (opnieuw) regeringsverantwoordelijkheid draagt. Het is logisch en terecht dat de conclusies en aanbevelingen van het rapport langs de doelstellingen in het regeerakkoord worden gelegd. Dat leidt al gauw tot de conclusie dat de PvdA opnieuw meewerkt aan de verkeerde ingrepen in de verzorgingsstaat.

Verdere versobering, zonder mensen toe te rusten zelf verantwoordelijkheid te kunnen nemen. Het valt te prijzen dat niet alleen partijvoorzitter Hans Spekman, maar ook politiek leider Diederik Samsom, als eerste verantwoordelijk voor de samenwerking met de VVD, daar zaterdag niet voor wegliep. Een ideologische vernieuwing van de partij is een kwestie van langere adem en ontstijgt de toevallige politiek van het heden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden