PvdA komt op voor 'grijze wolf'

Van een onzer verslaggeefsters BEVERWIJK - De twaalf mensen die het PvdA-gemeenteraadslid Faiz Yerlibuçak uit Beverwijk beschuldigen van banden met de Grijze Wolven, moeten aanstaande vrijdag voor de rechtbank in Haarlem verschijnen. De PvdA in Beverwijk eist dat de 'groep van twaalf' de aantijgingen rectificeert. Op hun beurt verwijten de twaalf de PvdA onzorgvuldig handelen.

De twaalf, waaronder FNV-bestuurders, politici en een advocaat, wordt smaad ten laste gelegd. In het kort geding eist Yerlibuçak 25 000 gulden schadevergoeding en een rectificatie in zowel een landelijke krant als het Noord-Hollands Dagblad.

De beschuldigingen van de groep zijn legio, al ontbreekt tot nu toe elk hard bewijs voor banden van Yerlibuçak met de Turkse extremistische beweging Grijze Wolven. Als voorzitter van de moskeevereniging zou het raadslid een feest hebben georganiseerd na een bloedbad in Turkije waarbij vijfendertig progressieve Turken werden vermoord. Ook zou de jongerenvereniging van de moskee een dekmantel zijn voor de Grijze Wolven en Yerlibuçak zou als uitbater van een feestzaal zijn gezien op een bruiloft, waarbij door gasten het teken van de Grijze Wolven werd gemaakt.

In maart had de groep een gesprek met de plaatselijke PvdA-fractievoorzitter Dijkshoorn waarin ze de vermoedens naar voren bracht en aandrong op een onderzoek. Volgens de woordvoerder van de groep, J. Kok, toonde de fractievoorzitter zich allerminst verbaasd. “Hij zei dat de geluiden niet nieuw waren en beloofde ons de zaak uit te zullen zoeken.” Enkele weken later nam Dijkshoorn contact op; hij had persoonlijk met Yerlibuçak gesproken en vond het onnodig nader onderzoek te doen.

In een artikel in de plaatselijke krant op 4 april sprak de PvdA-fractie unaniem het vertrouwen uit in haar raadslid. Als reactie daarop verscheen op 6 april een open brief van de twaalf in een plaatselijke krant, waarin de vermoedens werden herhaald. In dezelfde tijd was de brand in de Haagse Schilderswijk. Daarnaast kwam het comité 'Stop de Grijze Wolven' eind maart met de beschuldiging dat drie leden van Amsterdamse deelraden lid waren van de Turkse extremistische groepering. Dat wakkerde de publiciteit aan. Kok zegt geschrokken te zijn door allle aandacht. Ze zegt dat de groep daarom op 8 april overging tot een mediastilte. De advocaat van Yerlibuçak, mr.J. de Koning, zegt de houding van de twaalf 'onacceptabel' te vinden. “Mijn cliënt is tot ver buiten Beverwijk beschadigd. Niet alleen hij, maar ook zijn vrouw en kinderen worden er op aangesproken. Yerlibuçak wilde een dialoog aangaan, maar de groep heeft zich vanaf begin april in stilzwijgen gehuld. In hun argumentatie was dat om niet nog meer olie op het vuur te gooien, maar ik vind het geen stijl. Eerst beschuldigingen uiten en naar de PvdA stappen, en daarna pas bewijzen gaan zoeken. Dat is de omgekeerde wereld”.

Emotie

De groep van twaalf heeft zeker fouten gemaakt, erkent Kok. “Onze ingezonden brief was ingegeven door emotie. We waren ontzettend kwaad dat de PvdA de publiciteit had gezocht en ons ervan betichtte een hetze te voeren tegen Yerlibuçak, terwijl wij niets anders deden dan een vermoeden uit te spreken.” Woedend is ze over de beschuldigingen dat de twaalf een 'lastercampagne' voeren tegen Yerlibuçak. “Allereerst hebben we nooit beweerd dat hij lid was van de Grijze Wolven, maar dat hij banden heeft met deze organisatie. En wij hebben altijd gesproken over 'gerede vermoedens' en hebben gezegd dat er eerst een nader onderzoek moest worden ingesteld. Mocht dat uitwijzen dat wij ongelijk hebben, dan zijn wij de eersten om onze excuses aan te bieden”.

De fractievoorzitter van de PvdA in Beverwijk, Maarten Dijkshoorn, toont zich geïrriteerd door de gang van zaken. “Zo zijn ze steeds. Faiz heeft de beschuldigingen weersproken en daarmee was voor mij de kous verder af. De groep van twaalf moet met bewijzen komen, zo werkt het rechtssysteem. Het eerste gesprek met de groep is zeer serieus genomen. Maar de beschuldigingen zijn volkomen lucht. Zij draaien de dingen om, eerst komen ze naar voren en nu gaan ze als gekken mensen bellen om hun ideeën te bewijzen. Ik zie het proces met vertrouwen tegemoet.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden