PvdA: Kleine groep draagt alle lasten

null Beeld ANP
Beeld ANP

PvdA-leider Job Cohen heeft premier Rutte opnieuw gevraagd voor Prinsjesdag te komen met een overzicht van de gevolgen van alle bezuinigingen voor bepaalde groepen burgers. De stapeling van bezuinigingen die bepaalde groepen treft wordt dé aanvalslijn van de PvdA in de oppositie tegen het kabinet, en binnen de coalitie zijn al eerste tekenen van nervositeit zichtbaar.

Cohen kwam gisteren met zijn herhaalde verzoek na het openbaar worden van een brief van de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher aan Rutte. Asscher rekent voor dat de maatregelen onaanvaardbare gevolgen zullen hebben voor naar schatting tienduizend jongeren met een licht verstandelijke handicap en negenduizend andere jongeren; alleen al in Amsterdam.

Asscher kreeg gisteren onmiddellijk bijval van zijn collega's in Utrecht en Den Haag, Rina den Besten en Henk Kool. Is het toeval dat alle drie de wethouders PvdA'ers zijn? In ieder geval kwam het de PvdA prima uit dat uit meer onverdachte hoek, van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, ook met een steunverklaring kwam.

Rond 14 miljard euro wil het kabinet-Rutte bezuinigen. Zo'n bedrag is niet te vinden zonder te snijden in regelingen waarvan juist de kwetsbaarste Nederlanders afhankelijk zijn. Bezuinigingen op het persoonsgebonden budget, op toegemoetkomingen voor chronisch zieken, de jeugdzorg, passend onderwijs, uitkeringen voor jonggehandicapten, de bijstand, de lijst lijkt eindeloos.

Al in juni debatteerde de Kamer met Rutte over die stapeling. In dat debat trachtte de oppositie de dreigende gevolgen van de bezuinigingen een gezicht te geven. De PvdA kwam met Maartje, een vrouw in Zoetermeer, die haar zelfstandigheid dreigt te verliezen. GroenLinks voerde Hann ten tonele, de ChristenUnie had Bart.

Rutte had in dat debat grote moeite nog iets van een sociaal gezicht van de coalitie overeind te houden. Zijn verdediging kwam er op neer, dat zij die echt niet zonder steun van de overheid kunnen, die niet zullen verliezen.

Maar om wie gaat dat dan uiteindelijk? Dat bleef onduidelijk. Rutte weigerde al voor Prinsjesdag een overzicht te geven, zoals Cohen vroeg en gisteren herhaalde. Met Prinsjesdag, aldus Rutte, komen de koopkrachtplaatjes. Daarmee zal de Kamer het moeten doen.

De PvdA heeft echter meer dan genoeg reden opnieuw de aanval te openen. Er zijn genoeg tekenen dat ook binnen de coalitie de uitwerking van de bezuinigingen mensen heeft doen schrikken.

Zo kon het PVV-Kamerlid Fleur Agema het stilzwijgen tot Prinsjesdag niet langer volhouden. De bezuinigingen op de toeslagen voor medicijnen voor chronisch zieken en gehandicapten zullen de laagste inkomens niet treffen, liet zij weten. De regeling wordt inkomensafhankelijk: meer inkomen betekent minder toeslag.

Het duidelijkste bewijs dat ook de coalitie geschrokken is, zijn echter de maatregelen die het kabinet nam om koopkracht van de laagste inkomens te compenseren. Er zijn groepen, die veel meer dan twee procent koopkracht dreigen te verliezen en daarom zijn onconventionele maatregelen genomen, die vooral de VVD niet lekker zullen zitten. Belastingen voor midden- en hogere inkomens gaan omhoog en de kinderbijslag gaat omlaag ten behoeve van de gezinnen met de laagste inkomens. De centrum-rechtse coalitie gaat aan inkomensnivellering doen. Dat is opmerkelijk, en een bewijs dat de PvdA een punt te pakken heeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden