Update

PvdA: kijk naar strafvervolging Albayrak

Nurten Albayrak. Beeld anp
Nurten Albayrak.Beeld anp

Tweede Kamerlid Martijn van Dam van de PvdA vindt dat gekeken moet worden of Nurten Albayrak strafrechtelijk vervolgd kan worden voor haar 'gesjoemel' als algemeen directeur van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Dat zei hij gisteren in reactie op het rapport van de commissie-Scheltema.

Van Dam vindt het terecht dat de Raad van Toezicht van het COA is opgestapt en dat Albayrak wordt ontslagen. Het financieel gewin dat Albayrak heeft gehad, moet ze volgens de PvdA terugbetalen. Van Dam noemt de salarisontwikkeling van de directeur 'schrikbarend' en vindt dat haar gedrag 'niet deugt'.

Hij stelt ook dat er nog een grote vraag resteert: of het ministerie de signalen dat er iets mis was bij het COA echt niet heeft opgevangen. Van Dam verwacht dat minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) daar later tijdens een debat helderheid over zal geven.

Heftig
Regeringspartij VVD spreekt van een 'vrij heftig' rapport. 'Er staan hele ernstige dingen in', aldus VVD-Tweede Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen.

Ze vindt het vooral kwalijk dat Albayrak achteraf afspraken heeft laten opnemen in haar agenda die nooit hebben plaatsgevonden, om zo verkeerd gebruik van de dienstauto te verbloemen. De VVD vindt het niet meer dan terecht dat Albayrak niet kan terugkeren bij het COA
Ook de constatering dat maar 10 procent van het personeel vertrouwen had in de directie vindt de VVD 'ronduit dramatisch'. 'Dat hoort andersom te zijn.'

CDA: Albayrak moet terugbetalen
Nurten Albayrak moet te veel verkregen inkomsten van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) terugbetalen. Dat stelt CDA-Tweede Kamerlid Raymond Knops in reactie op een vernietigend rapport van de commissie-Scheltema over het reilen en zeilen bij het COA. 'Dit rapport is glashelder. COA-directeur Albayrak heeft zichzelf onterecht allerlei privileges toegeëigend, gefraudeerd met kilometeradministratie en kan verantwoordelijk worden gehouden voor de angstcultuur die heerste binnen het COA', aldus Knops. Hij vindt dat minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) terecht heeft ingegrepen door Albayrak in eerste instantie op non-actief te zetten en nu haar ontslag aan te zeggen.

Ontslagprocedure
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft gisteren Albayraks ontslagprocedure in gang gezet. Dat heeft ad-interim bestuursvoorzitter Harry Paul van het COA op de website van de organisatie bekendgemaakt.

Paul reageert hiermee op de conclusies van de commissie-Scheltema die het reilen en zeilen bij het COA onderzocht. De commissie kwam tot vernietigende conclusies voor Albayrak. Op basis daarvan heeft Paul de ontslagprocedure in gang gezet.

Paul zegt verheugd te zijn dat de commissie-Scheltema het werk van het COA goed beoordeelt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden