PvdA-Kamerlid wenst oordeel over 'straf' DSM

Van een onzer verslaggevers

Van Heemst wil van Hirsch Ballin weten waarom het openbaar ministerie in Rotterdam akkoord is gegaan met de schikking. Ook vraagt hij de minister hoe deze denkt over de hoogte van de boete van 291 666 gulden die DSM betaalt en of die volgens hem in verhouding staat tot de ernst van de ten laste gelegde feiten.

DSM Chemicals deed officier van justitie mr. L. de Jonge onlangs zelf het voorstel de maximaal op te leggen boete te betalen. De officier stemde hiermee in, waarmee de voor vrijdag aangekondigde strafzaak tegen het bedrijf is komen te vervallen. DSM Chemicals was onder meer dood door schuld en overtreding van de arbeidsomstandighedenwet ten laste gelegd.

De justitie in Rotterdam liet eind vorig jaar nog weten niet bereid te zijn om met het bedrijf een schikking te treffen. Een dergelijke regeling was vanwege het openbaar belang ongewenst, zei mr. De Jonge destijds. Volgens haar heeft DSM Chemicals, dat van meet af aan heeft toegegeven onzorgvuldig te hebben gehandeld, inmiddels maatregelen genomen om de kans op herhaling van ongevallen als deze te beperken. Ook heeft het bedrijf, aldus de officier, met de betaling van de boete de hoogst mogelijke straf op zich genomen. Daarnaast is het OM ervan overtuigd dat DSM de betaling van uitkeringen aan de nabestaanden goed regelt.

DSM geeft overigens toe dat aan de nabestaanden van de slachtoffers totnutoe geen cent is uitgekeerd. Het bedrijf beschouwt dit als een zaak tussen de verzekeraars en hun clienten en verwacht geen onoverkomenlijke problemen. De dienstenbond FNV zegt echter niet tevreden te zijn over de afhandeling van de nabestaandenregeling. Woordvoerder D. J. van Laren, die namens de bond de belangen behartigt van de nabestaanden van twee van de slachtoffers, zei gisteren dat de onderhandelingen over de uitkering "lang niet zo soepel verlopen als wordt voorgesteld" . Kern van de vraag is volgens Van Laren of de nabestaanden recht hebben op een vergoeding op basis van de huidige Algemene Weduwen- en Wezenwet (AWW), dan wel op basis van de op nog niet geldende Algemene Nabestaanden Wet (ANW). In het eerste geval is de schadevergoeding lager. "Wij willen de nieuwe wet als maatstaf" , aldus Van Laren. "De verzekeraar heeft gezegd wel te willen wachten tot die is ingevoerd, maar dat kan nog wel een half jaar duren. Het tempo van de afhandeling ligt veel te laag."

De Rotterdamse persrechter mr. L. de Bruin wilde gisteren niet reageren op de tussen het openbaar ministerie en DSM overeengekomen schikking. "Wij buigen ons over zaken die op ons bord komen en als er geen zaak is, kunnen wij daar niets over zeggen" , aldus mr. De Bruin. "Een schikking is puur een interne zaak voor het openbaar ministerie." De stichting Europoort-Botlek Belangen (EBB), waarbij tachtig Rijnmondbedrijven met in totaal 27 000 werknemers zijn aangesloten, noemde de door DSM voorgestelde en door het OM akkoord bevonden regeling een "bedrijfsspecifieke aangelegenheid" .

Volgens een woordvoerster van de EBB zijn veel van de (petro-chemische) bedrijven na het ongeval op het DSM-terrein bereid gebleken om de veiligheidsaspecten onderling beter af te stemmen. Vanwege de verschillende bedrijfsculturen verlopen de vorderingen echter slechts langzaam. De EBB boekte kort geleden een "voorzichtig succesje" , toen zeven in het Rijnmondgebied gevestigde bedrijven bereid bleken een instructie-video aan het personeel te tonen, waarin wordt uitgelegd hoe te handelen bij het vrijkomen van zwavelwaterstof.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden