Column

PvdA-Kamerlid Moorlag zal zijn boeltje moeten pakken, dat kan niet anders

Romana Abels.Beeld Foto: Maartje Geels

Je mag toch hopen dat iemand van de familie Moorlag met de kerstdagen zijn best heeft gedaan om William uit de buurt van Teletekst te houden. Dat een Moorlagje onophoudelijk oom William uitdaagde met Risk of hem steeds vroeg zijn bed uitjoeg voor verkwikkende wandelingen door het barre Groningse land.

Want het idee dat het PvdA-Kamerlid drie dagen lang onophoudelijk naar dat ene bericht op Teletekst kon blijven kijken is toch akelig. IJskoud stond het daar: dat het partijbestuur een stevig gesprek met Moorlag wil voeren. Dat de PvdA-jongeren handtekeningen verzamelen voor zijn vertrek. Dat niemand in de Partij van de Arbeid er nog op rekent dat Moorlag nog lang Kamerlid zal blijven.

Het is wel waar. Een andere uitkomst is onvoorstelbaar. Nelleke Vedelaar, de nieuwe partijvoorzitter zei al in november dat de verkiezingscampagne voor de gemeenteraden van 2018 was begonnen - daarin past een inschattingsfout als de zijne niet.

Voor als u het miste: William Moorlag, PvdA-Kamerlid, hoorde vorige week van een rechter dat hij in zijn vorige baan ruim vijfhonderd mensen onterecht had uitgebuit. Hij was toen directeur van een bedrijf met sociale werkplaatsen en huurde personeel in via een eigen uitzendbureau, dat was goedkoper. De mensen die hij uitbuitte waren zwakkeren. Hij is er zelf niet beter van geworden, toch was het niet heel sociaal-democratisch van hem. Dat hij dacht dat het wel mocht, maakt het misschien wel erger.

Uitverkoren

Toch is het pijnlijk. Het kan haast niet anders of Moorlag dacht de afgelopen kerstdagen terug aan de vorige, toen hij rond deze tijd juist was uitverkoren voor een plek in de top-10 van de kandidatenlijst. Hoe destijds het partijbestuur trots was. Hoe hij was geroemd als droomkandidaat, een klassiek voorbeeld van een doorzetter voor de publieke zaak.

Hij moet gedacht hebben aan Lodewijk Asscher, die destijds zowel PvdA-lijsttrekker als minister voor sociale zaken was. Hoe Asscher nog akkoord ging met Moorlags hoge notering, ook al waren er toen al een dik jaar klachten. Dat de ene werknemer in Alescon, Moorlags bedrijf, wel en de ander geen seniorenverlof kreeg, het was blijkbaar niet echt een groot probleem. Zelfs in een tijd dat het partijbestuur speciaal op zoek was naar mensen die de zwakkeren willen beschermen, kreeg hij plek negen.

Hij moet gedacht hebben aan Asscher, hoe die moet hebben geweten van de omslag die zijn bedrijf in 2011 maakte, toen het nieuwe werknemers voortaan als uitzendkracht liet werken. Hoe ook het partijbestuur moest weten dat Alescon zo loonkosten wilde drukken. Het stond letterlijk in de jaarverslagen. Daar komt nog bij dat de vakbondskameraden van FNV juist over de kwestie-Alescon in 2016 flink waren gaan tamboereren.

Hij zal zijn boeltje moeten pakken, dat kan niet anders. Maar het moet haast wel of Moorlag dacht ergens in die donkere voorbije dagen dat hij eigenlijk niet zo alleen zou moeten zijn, omdat Asscher en hele PvdA-top van zijn uitzendkrachten wist. Daar heeft hij gelijk in, maar dat zal hij niet krijgen.

Lees ook: PvdA-Kamerlid verantwoordelijk voor schijnconstructies bij sociaal werkbedrijf

Politiek redacteur Romana Abels vervangt vandaag columnist Stevo Akkerman.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden