PvdA: Kamer informeren over kerntransporten

DEN HAAG - Het PvdA-kamerlid Feenstra vindt dat de Kamer periodiek geïnformeerd moet worden over de transporten van nucleair afval, nu minister Pronk (PvdA) van milieu het transportverbod van zijn voorgangster De Boer heeft opgeheven. Zijn VVD-collega Klein Molenkamp heeft daar geen behoefte aan.

Oud-milieuminister De Boer verbood de kerncentrales in Dodewaard en Borssele in juni hun nucleaire afval nog langer te vervoeren naar de opwerkingsfabrieken in Frankrijk en Engeland. Reden was dat uit onderzoek was gebleken dat regelmatig radioactief besmette containers vervoerd werden. Ook lege containers, die terugkwamen, bleken soms besmet. Het ministerie van Vrom was daarvan niet op de hoogte.

Pronk wil die onwetendheid in de toekomst voorkomen. Daarom wil hij voortaan van alle transporten van kernmateriaal op de hoogte worden gesteld. Ook wil hij dat eventuele besmettingen of andere incidenten worden gemeld. Voor Greenpeace is dat niet voldoende. De milieuorganisatie keurt het besluit van Pronk af, omdat volgens haar extra veiligheidsmaatregelen achterwege blijven.

Volgens Pronk moet ook de controle van de containers op radioactieve besmetting worden verbeterd. De Inspectie milieuhygiëne gaat die voortaan zelf uitvoeren met hulp van een laboratorium. Pronk heeft verder met Frankrijk, België en Engeland afgesproken dat zij incidenten in het vervolg zullen melden.

Teleurgesteld

Greenpeace is teleurgesteld over de maatregelen die Pronk heeft aangekondigd. “Dit kun je eigenlijk geen maatregelen noemen”, vindt een woordvoerder. “Met een meldingsplicht voorkom je geen besmette containers.” Hij verwijst naar andere Europese landen, die onderzoeken of veiligheidsmaatregelen, zoals een beschermhoes over de containers, mogelijk zijn. “Waarom wacht Nederland niet op de uitkomsten van die experimenten?”

Greenpeace hecht ook weinig waarde aan de controles op de containers. “Een container kan schoon de poort uitgaan, maar na een uur radioactief materiaal uitzweten. Bij de overslag kan de transporteur dat constateren, maar dan is het al gebeurd.”

Tevreden

Kamerleden Klein Molekamp (VVD) en Feenstra (PvdA) zijn wel tevreden met de maatregelen van Pronk. “Dit is helemaal in lijn met de afspraken die de Tweede Kamer hierover heeft gemaakt”, zegt Klein Molekamp. Volgens Feenstra is besmetting van de containers nooit helemaal te voorkomen. Als de veiligste vorm van transport wordt gekozen en er openheid wordt gegeven over de transporten is hij tevreden.

Volgens Feenstra was “het bezwaar in het verleden dat er geen openheid was over de transporten. Dat was onfris. Daarom vind ik dat de Kamer op de hoogte moet zijn van incidenten en structurele problemen.” Klein Molekamp vindt dat niet nodig. “Zolang het gaat om kleine milieu-overtredingen en de volksgezondheid niet in gevaar komt, hoeft de Kamer niet op de hoogte te worden gebracht.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden