PvdA is wel erg laat met docentenplan

verkiezingscampagne | Concurrenten vinden de belofte van de PvdA van een salarisverhoging niet reëel en rijkelijk laat.

Het lijkt afgesproken werk. De ene dag stuurt de FNV-onderwijsbond Aob een brandbrief aan de Tweede Kamer over het lerarentekort. De oplossing, vindt de bond, is een hoger salaris en een lagere werkdruk. En prompt een dag later presenteert de geestverwante PvdA het Actieplan Docent. Met precies hetzelfde verhaal.

En toch staat de bond niet te juichen. Want hoe frappant de overeenkomsten ook zijn, de onderwijsbond is niet honderd procent tevreden dat de PvdA het docentensalaris met zo'n tien procent wil verhogen. "Dit zijn heel mooi verhalen, maar we hebben er de afgelopen tijd weinig van teruggezien", zegt een woordvoerster van Aob-voorzitter Liesbeth Verheggen. "Daarom zijn we toch een beetje teleurgesteld. Dit is prima, maar een beetje laat."

Ook voor Verheggens collega van de CNV-onderwijsbond, Loek Schueler, is het 'eerst zien, dan geloven'. Maar ze geeft de PvdA het voordeel van de twijfel: "Dit zou een heel positief effect op de positie van de docent kunnen hebben."

Inhoudelijk is het voor beide vakbonden zonneklaar dat de PvdA goed zit met haar veronderstelling dat een hoger salaris het vak van leerkracht aantrekkelijker maakt. "Meer loon helpt om het imago op te krikken, vooral voor mannen", zegt Schueler.

In de Tweede Kamer is die stelling omstreden. VVD, CDA en D66 geloven er niet in, of in veel mindere mate. VVD-kamerlid Pieter Duisenberg wijst erop dat docenten er al iets op vooruit zijn gegaan. "En het effect is nul komma nul", zegt hij. "Met simpelweg meer geld erbij maak je het vak niet aantrekkelijker."

Voor het CDA is een hoger salaris geen prioriteit. En D66-Kamerlid Paul van Meenen noemt het salaris wel belangrijk, maar hij vermoedt dat dat geen doorslaggevende rol speelt om leraar te worden. "Ruimte, vertrouwen, zeggenschap zijn veel belangrijker", zegt Van Meenen.

GroenLinks is veel meer voor de salarisverhoging te porren. Ook is die partij - net als D66 - het met de PvdA eens dat het raar is dat leerkrachten in het basisonderwijs minder verdienen dan hun collega's in het voortgezet onderwijs.

Maar GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff vraagt zich af hoe de PvdA dit allemaal gaat betalen, zeker als docenten ook nog minder uren voor de klas zouden moeten staan om de werkdruk te verlichten. "Ik vraag me af: hoe realistisch is dit allemaal?", zegt Grashoff, die er zelf aan toevoegt dat best een bijzondere vraag te vinden voor zijn - idealistisch ingestelde - partij.

Voor de VVD is dat geen vraag, maar een weet. "Dit is een leuk verkiezingscadeau uit de zak van de belastingbetaler", zegt Duisenberg. CDA-er Michel Rog is nog veel harder. "Het is duidelijk Sinterklaastijd. Ik neem dit op geen enkele manier serieus." Als het de PvdA echt menens was met de status van de docent, dan had die partij volgens Rog al veel eerder geld naar het onderwijs moeten schuiven.

Dat dat in tijden van crisis niet kon en er pas nu weer geld is om te investeren, zoals PvdA-leider Samsom zegt, maakt bij de oppositie geen enkele indruk. "Ik ben van nature een optimistisch en vrolijk mens", meldt D66'er Van Meenen. "Maar ik moet oppassen dat ik hier niet cynisch van word. Het is heel makkelijk dit voor de verkiezingen te roepen, maar het is daarna moeilijk waar te maken."

Zijn er, los van het geld, nog aanknopingspunten voor overleg met de PvdA over de positie van de docent? Zeker wel. D66 en GroenLinks vinden al veel langer dat burn-outs in het onderwijs bestreden kunnen worden door docenten minder uren voor de klas te laten staan.

Ook met de huidige coalitiegenoot VVD zijn er overeenkomsten. Beide partijen zijn van mening dat heel goeie docenten meer moeten kunnen verdienen. En spiegelbeeldig zouden slechte leerkrachten hun lesbevoegdheid eerder moeten kwijtraken - ook in dat standpunt vinden de partijen elkaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden