Opinie

PvdA is hypocriet met kernenergie

De PvdA houdt vast aan afwijzing van kernenergie. Er zijn redenen genoeg de discussie open te breken.

Vorige week viel op GeenStijl de voorspelling te lezen dat in navolging van de SP het thema kernenergie binnen zes maanden ook bij de PvdA bespreekbaar zou zijn. Wat mij betreft mag dat wel wat eerder. Maar nee, waar fractieleider van Geel (CDA) en fractievoorzitter Kant (SP) namens hun partijen publiekelijk de sluier van taboe over dit onderwerp wegtrekken, blijft het leiderschap van de PvdA muisstil. Deze laat het vuile werk over aan de PvdA Tweede-Kamerlid Samsom, die feitelijk geen ruimte voor discussie laat.

Begin september schreef Samsom immers op de PvdA website: „Voor er een nieuwe kerncentrale staat hebben we met behulp van energiebesparing en duurzame energie al het achtvoudige van een kerncentrale gerealiseerd. (...) De PvdA roept iedereen op om aan die echte oplossingen te werken en geen energie te verspillen aan een theoretische discussie over kernenergie die ons sowieso tot 2020 niet verder helpt.”

Gek genoeg blijven de cijfers achterwege. Gek genoeg worden andersluidende conclusies van andere studies genegeerd. Is dit de wijze van argumenteren in wat een ’volksbrede’ partij zou moeten zijn?

Nieuwe technologische ontwikkelingen zijn aan de orde van de dag. Alleen al om die reden is het onhoudbaar om het thema kernenergie voor eens en altijd onder de tafel te houden. Bovendien zijn de belangen te groot: waar ons toekomstig energieverbruik met grote sprongen zal toenemen in de aankomende jaren, nemen de fossiele brandstoffen wereldwijd snel af, en omgekeerd evenredig daaraan de afhankelijkheid van andere landen en regio’s toe. Tenslotte is het hypocriet om het onderwerp kernenergie te schuwen, nu het totale energieverbruik van Nederland al voor meer dan eenderde nucleair is. Frankrijk levert ons 30 procent van ons energieverbruik – geheel nucleair. Toch hoor ik regeringspartij PvdA daar geen bezwaar tegen leveren.

Natuurlijk moet er evenzeer – zo niet méér! – in de ontwikkeling van alternatieve energiebronnen geïnvesteerd worden, zoals zonne- en windenergie. Op dit moment zijn ze nog niet efficiënt genoeg – maar dat zou kunnen veranderen. Echter, voor de aankomende decennia zit dat er nog niet in. Ondertussen maken we onze aarde kapot, walsen we bossen plat en vernietigen we radicaal gehele ecosystemen. De vraag die zich dan eerder opdringt is: willen we de aarde nu vernietigen, of wellicht later? Waarom zou het onmogelijk zijn dat er in de toekomst wel een oplossing wordt gevonden voor radioactief afval?

Sla The Economist, National Geographic of welke internationale krant open – een keur van voors en tegens passeren de revue. Waarom zou de PvdA-kiezer uit deze wirwar van wetenschappelijk materiaal en veelheid aan discussies een zwart-wit mening vanuit de fractie opgedrongen krijgen? Wat een onzin. Het is tijd om kernenergie in de PvdA op z’n minst bespreekbaar te maken: één persoon binnen de fractie kan geen partij in gijzeling houden.

Nu maar hopen dat dissidente geluiden binnen de partij ook een kans wordt gegund.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden