PvdA in Den Haag verloor vooral aan moslimpartijen

Islam Democraten zijn in Transvaalwijk zelfs de grootste partij geworden

De Haagse PvdA heeft vooral stemmen verloren aan de twee islamitische partijen en de Haagse Stadspartij. In bepaalde wijken stemden ex-PvdA-kiezers voor de PVV.

In Transvaalkwartier werd de Islam Democraten zelfs de grootste partij. En in de Schilderswijk hebben de Islam Democraten en de Partij van de Eenheid (PvdE) ook hoog gescoord, terwijl in die wijk de PvdA altijd een duidelijke hegemonie had.

In totaal hebben de islamitische partijen drie zetels binnengehaald, goed voor maar liefst 7 procent van de stemmen. De PvdA heeft 12,4 procent (zes zetels) van de stemmen gehaald, tegenover de ruim 20 procent van de vorige gemeenteraadsverkiezingen. De Islam Democraten heeft twee zetels en de PvdE één zetel in de raad.

In Den Haag Zuidwest ¿ lang geplaagd door de 'Beresteinlaangroep', een criminele jeugdbende ¿ is de PVV de grootste winnaar. De PvdA werd daar de tweede partij. De vorige keer deden de sociaal-democraten het beter in die wijk. Ook de partij van ex-PVV'er Richard de Mos met Groep De Mos/Ouderenpartij won veel stemmen in Den Haag Zuidwest. In Laakkwartier en Spoorwijk is een duidelijke tweedeling zichtbaar. De PvdA werd daar de grootste, maar de PVV volgde vlak daarop.

In Loosduinen en de aangrenzende wijken Kraayenstein en Waldeck werd de PVV ook de grootste. De PvdA kwam niet in de buurt van de hoge percentages PVV-stemmers daar. Vorige week deed PVV-leider Geert Wilders op de Loosduinse Markt de opmerking dat de Haagse burgers 'ook wel wat minder Marokkanen' willen.

In het Regentesse-Valkenboskwartier, het Zeeheldenkwartier en de Vruchtenbuurt verloor de PvdA kiezers aan de Haagse Stadspartij die van twee naar vijf zetels is gegaan, met name vanwege het protest tegen het cultuurpaleis Spuiforum.

Islamitische partijen
In Den Haag heeft de Islam Democraten twee zetels gehaald. De Haagse islamitische Partij van de Eenheid één zetel. De Islam Democraten wordt gezien als een gematigde islamitische partij, terwijl de Partij van de Eenheid de meer orthodoxe moslims aantrekt. Ex-PVV'er Arnoud van Doorn, die bekeerd is tot de islam, stond nummer twee op de PvdE-lijst, maar heeft net te weinig stemmen gehaald om in de Haagse gemeenteraad te komen. In Roermond verloor de PvdE de enige zetel. In Amsterdam kwam de partij niet in de raad. In Rotterdam deed de nieuwe moslimpartij Nida mee en die komt de raad binnen met twee zetels. Deze islamitische partij staat te boek als gematigd en trekt vooral moslims aan die ontevreden zijn over de PvdA, maar is vooral opgericht om racisme en islamofobie tegen te gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden