PvdA Hellevoetsluis blijft positief

Bij eet-cafe Het Verschil zit de PvdA achterban te overleggen voordat ze oppas gaan bij mensen langs de deuren.Beeld Inge van Mill

De PvdA blijft er in de peilingen slecht voor staan, maar in Hellevoetsluis verwachten actieve PvdA'ers dat de partij nog wel uit het dal klimt.

Het groepje PvdA'ers in een eetcafé in het winkelcentrum van Hellevoetsluis weifelt. Zij weten ook niet hoeveel zetels hun partij op 15 maart gaat halen. Ze doen een gok. 18? Meer, 24, 28? Veel te optimistisch, zegt een ander. Zij is al blij is als de PvdA op 14 eindigt.

Het is duidelijk. Deze actieve PvdA'ers, die zometeen weer langs de deuren gaan voor een buurtonderzoek, houden rekening met een fors verlies. Bij de vorige landelijke verkiezingen, in 2012, wist de vorige lijsttrekker Diederik Samsom de laatste vier weken op te klimmen naar 38 zetels, na de VVD de grootste in de Tweede Kamer. Dat wonder zien ze niet weer gebeuren; het is nog maar twee weken tot 15 maart en in de peilingen blijft de PvdA schommelen rond de 12 zetels, gisteren waren het er 14.

Optimistisch

Maar de actieve leden zijn ook optimistisch, de komende twee weken gaat de partij zich vast nog herstellen. Dat houdt hen op de been. "We stonden eerst onder de tien, ik voel me nu kiplekker met die twaalf. Anders hou je het niet vol", zegt webmaster Truus de Graaf. "Ik denk echt dat we nog gaan stijgen", zegt Menna Dankaart. "En dat zeg ik echt niet omdat jij hier bent, maar omdat ik dat echt geloof."

Eigenlijk begrijpt het groepje campaigners niet waarom hun partij er zo slecht voor blijft staan. Zeker, ze hebben ook moeten wennen dat Samsom zo snel een kabinet in elkaar timmerde met aartsvijand VVD. Er is, zegt lokale campagneleider Daan Dankaart, geen PvdA'er die dat lekker vond. Daarvoor wordt ze nu afgestraft.

Terwijl dat kabinet wel veel heeft bereikt, zeggen ze in Hellevoetsluis, waar Trouw al eerder de stemming peilde. Ze sommen de resultaten op. Het kabinet heeft de rit uitgezeten, het heeft de economie uit het slop gehaald, partijgenoot Van Rijn steunt het zorg-manifest van Hugo Borst. "Die successen kunnen we uitdragen", zegt Hanneke Dijkman-Auer.

Lijsttrekker Lodewijk Asscher, door de leden gekozen, kan aanvallender zijn, vindt Truus de Graaf. "Hij blijft een heer, hij doet het niet op een campagne-manier." Zij raakte onder de indruk van Asscher toen hij bij de lijsttrekkersverkiezing Samsom onverwacht hard aanpakte. "Hij heeft op Sam-som geoefend, nu moet hij datzelfde laten zien bij onze politieke tegenstanders", vindt De Graaf, die concludeert dat de altijd voor arrogant versleten PvdA nu veel te bescheiden is. Campagneleider Daan Dankaart weet niet of Asscher feller moet worden. "Hij is sociaal-democraat in hart en nieren. Daar gaat het om."

De straat op

Dankaart doet ook niet mee aan speculaties over het resultaat op 15 maart. "We kunnen er heel lang over discussiëren, maar het enige wat we kunnen doen, is ons best, en met zoveel mogelijk mensen de straat op."

De rode partij-jacks gaan aan, Truus de Graaf stopt het lokale campagnemateriaal in de tas - ze maakte voor de PvdA Voorne wikkels voor waterflesjes en repen met partijlogo en fotootje van Asscher. In tweetallen gaan ze langs de deuren. De reacties op straat zijn verrassend positief, zegt Menna Dankaart, niemand smijt de deur meer dicht en er is zelfs waardering voor wat de PvdA doet, al beloont lang niet iedereen dat met een stem.

Standpunten over Vluchtelingen

Bij het RTL-debat zondag was PvdA lijsttrekker Asscher het oneens met de stelling dat Nederland meer vluchtelingen op moet nemen. Hij wil rekening houden met mensen die daar moeite mee hebben. In Hellevoetsluis zijn er reserves over dat verrassende standpunt. Gerie Luijendijk vond het een 'nare opmerking'. "Ik vind dit niet fair naar de problemen in de wereld", zegt ze. "We kunnen niet iedereen laten komen, maar dit is niet des PvdA's", zegt Truus de Graaf. In de partij ziet ze wat kritische reacties, maar geen massale afkeuring. En dat komt echt niet doordat de PvdA zich vlak voor de verkiezingen geen ruzie kan permitteren. De Graaf: "Als we commentaar hebben, laten we dat echt wel horen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden