Update

PvdA geeft de doorslag: verkiezingen na zomer

null Beeld ANP
Beeld ANP

Nu de PvdA er toch voor pleit de verkiezingen in september te houden, lijkt het plan om op 27 juni een stembusgang te organiseren van de baan. De meest genoemde data om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen, zijn nu 5 september en 12 september.

PvdA-leider Diederik Samsom pleitte vanmorgen alsnog voor verkiezingen na de zomer. Hij wil daarmee 'een gebaar maken' naar de partijen die gisteren fel tegen een stembusgang op 27 juni waren.

Gisteren zei de PvdA'er nog zo snel mogelijk verkiezingen te willen. 27 juni werd genoemd als mogelijkheid. Ook SP en VVD waren daarvoor, waardoor er een kleine meerderheid voor die optie ontstond. Dat leidde tot woedende reacties bij een aantal andere partijen. Nu de PvdA van gedachte is veranderd, is er een meerderheid in de Kamer voor verkiezingen na de zomer.

Valse start
'Gisteren leidde een verschil van opvatting over wat de beste datum voor verkiezingen zou zijn, tot een afzichtelijk schouwspel', aldus Samsom. Hij stelt dat de PvdA nog steeds vindt dat het verstandig en verantwoord is om verkiezingen voor de zomer te houden, om de periode van impasse zo kort mogelijk te houden. 'Maar het laatste dat mijn fractie zou willen is dat we de moeilijke periode die voor ons ligt, beginnen met een valse start over de verkiezingsdatum.'

Samsom stelt nu dus voor begin september verkiezingen te houden. 'Nederland moet verder. Er is al te veel tijd vermorst.'

De Kiesraad zei gisteren het erg kort dag te vinden om de verkiezingen op 27 juni te houden. De raad noemt woensdag 5 september 'vanuit verkiezingstechnisch oogpunt de eerste reële datum'.

Vanmiddag moet in de Kamer definitief duidelijk worden wanneer de stembusgang zal plaatsvinden. De Kamer debatteert dan met premier Rutte. Uiteindelijk is het aan het kabinet om een datum te prikken.

Blij
D66-leider Alexander Pechtold is blij met het besluit van de PvdA. Pechtold vond verkiezingen voor de zomer veel te snel. 'Dit is een teken van realisme van de PvdA. Ik hoop dat ze nu ook bereid zijn om over de begroting van 2013 te praten', aldus Pechtold.

Tweede Kamerlid Hero Brinkman noemt het een 'verstandig besluit van de PvdA'. Hij was gisteren nog woedend, omdat de 'kleinst mogelijke meerderheid' de vroege verkiezingsdatum van 27 juni dreigde door te drukken. Verkiezingen voor het reces zijn voor kleine partijen, die nog veel moeten organiseren, niet haalbaar, aldus Brinkman, die zich recent afscheidde van de PVV.

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind spreekt van een 'verstandige draai'. Wel vindt hij dat het beter was geweest als de PvdA dit eerder had ingezien. 'Landsbelang voorop in plaats van partijbelang', twittert hij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden